Va prezint următoarea situație :
- într-un proces penal,
un coleg a fost judecat pentru săvârșirea faptei de delapidare
Dosarul a fost dat în pronunțare acum 7 zile în urmă.
Aseară când am ajuns acasă de la serviciu, am primit o citațiie - în care se spune ca procesul se pune pe rol, iar la termen se va pune în discuție:
'schimbarea încadrări juridice a faptei reținute în sarcina inculpatului".
În acest proces am fost martor ( ca și membru în comisia de inventariere anuală pentru colegul care este inculpat), iar acum am primit din nou Citație, ca să ma prezint la Termeul de judecata pe care judecătorul l-a fixat.
Dacă procesul s-a terminat = s-a dat în pronunțare, de ce îl mai pune pe rol?
Ce va fi ? Ce se va pune în discuție?
Eu ce va trebui să fac /ce să spun?
ART. 395 c.p.p.
Reluarea cercetării judecătoreşti sau a dezbaterilor (1) Dacă în cursul deliberării instanţa apreciază că o anumită împrejurare trebuie lămurită şi este necesară reluarea cercetării judecătoreşti sau a dezbaterilor, repune cauza pe rol. Prevederile privind citarea se aplică în mod corespunzător.
(2) Dacă judecata a avut loc în condiţiile art. 375 alin. (1) şi (2), iar instanţa constată că pentru soluţionarea acţiunii penale se impune administrarea altor probe în afara înscrisurilor prevăzute la art. 377 alin. (1) - (3), repune cauza pe rol şi dispune efectuarea cercetării judecătoreşti.
- de ce ma mai cheama pe mine, ca si martor ?
Mai trebuie sa fac ceva ?
- ce inseamna
'schimbarea încadrări juridice a faptei reținute în sarcina inculpatului" ?
Colegul nu a recunoscut fapta de delapidare.
dar a achitat toata suma gasita lipsa la inventar.
Poate sa ii schimbe incadrarea din delapidare in furt, de exemplu.
Ideea este ca se reia cercetarea judecatoreasca, posibil sa fiti audiata din nou, pare ca instanta nu este lamurita in anumite aspecte.
Contabilul nostru mi-a spus ca
delapidarea este o fapta facuta doar de un functionar public,
or colegul nostru este personal contractual intr-o institutie publica .....
si ca poate de aceea judecatorul vrea sa schimbe incadrarea juridica a faptei .....
In dreptul penal, notiunea de functionar public include o sfera putin mai larga decat cea din dreptul administrativ, depinde insa de modul in care va aprecia instanta de judecata si de motivele pe care le-a invocat in apararea sa colegul dvs.
In urma deliberarii, judecatorul a apreciat ca, fapta comisa de colegul dvs. intruneste elementele constitutive ale unei alte infractiuni, alta decat cea pentru care a fost trimis in judecata si a repus cauza pe rol.
Dosar repus pe rol
oltul
In baza art. 344 alin. 1 Cod de procedura penala, repune cauza pe rol.....
deci dosarul meu a fost repus pe rol....pot sa mai depun dovezi in dosar?
intreb ... (vezi toată discuția)