statul zice ca a vut legi clare legate de plata TVA persoane fizice in anii 2004-2007. dar in cazul in care noi nu intelegem aceste legi, cine este organul emitente al legii si cui trebuie sa ne adresam pentru a ne spune cum trebuie interpretata legea, deoarece atat vreme cat inspectorii fiscali aveau posibilitatea sa te declare din oficiu ca platitor de tva si si cu toate astea nu a declarat nici macar o persoana in Romania, si cum se face ca din cei 300000 de oameni care au vandut mai mult de un imobil cat si cei 3 milioane de cumparatori din cele 3-4 milioane de contracte de vanzare cumparare incheiate in acea perioada( 2004-2007) in Romania nu a inteles nimeni ca trebuie sa plateasca tva? si nici macar staul prin reprezentatii lui nu a inteles acest lucru la acea vreme, dovada ca atunci nu a intreprins nimic in acest sens.
practic intrebarea este cui trebuie sa ne adresam pentru a primi o interpretare coerenta a legislatiei din acea perioada in ceea ce priveste TVA persoane fizice - vanzare imobile? carui grup parlamentar?
Atentie este vorba de o interpretare fortata prin abuz de interpretare fiscala a unor dispozitii legale nu numai din domeniul fiscal, cat si comercial, civil .
Cea mai mare problema de o reprezinta un articol din codul de procedura fiscala care permite un abuz absolut al fiscului, de a interpreta actele oricarei persoane fizice si juridice :
ART. 6
Exercitarea dreptului de apreciere
Organul fiscal este indreptatit sa aprecieze, in limitele atributiilor si competentelor ce ii revin, relevanta starilor de fapt fiscale si sa adopte solutia admisa de lege, intemeiata pe constatari complete asupra tuturor imprejurarilor edificatoare in cauza.
ART. 14
Criteriile economice
Veniturile, alte beneficii si valori patrimoniale sunt supuse legii fiscale indiferent daca sunt obtinute din activitati ce indeplinesc sau nu cerintele altor dispozitii legale.
ART. 15
Eludarea legislatiei fiscale
(1) In cazul in care, eludandu-se scopul legii fiscale, obligatia fiscala nu a fost stabilita ori nu a fost raportata la baza de impunere reala, obligatia datorata si, respectiv, creanta fiscala corelativa sunt cele legal determinate.
Iar pentru situatii in care nu sunt clare anumite aspecte de ordin fiscal este :
ART. 4
Functionarea Comisiei fiscale centrale
(1) Comisia fiscala centrala constituita potrivit art. 6 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal are responsabilitati de elaborare a deciziilor cu privire la aplicarea unitara a prezentului cod.
(2) Deciziile Comisiei fiscale centrale cu privire la aplicarea unitara a prezentului cod, precum si a Codului fiscal sunt obligatorii pentru functionarii publici din cadrul organelor fiscale.
In final asa cum poate ati auzit in materie fiscale preleveaza interpretarea economica si NU juridica .
Tva la pfa
mmanu
buna ziua
din iunie 2009 s-a depasit plafonul de 35.000 euro pt a trece la platitor de tva
abia acum am aflat. ce fac? care este primul pas si cum imi va ... (vezi toată discuția)