in interpretarea legislatiei fiscale, cunoscatorii se pot preleva de ambiguitatea acesteia. In speta birourile expertilor contabili autorizati, in baza certificatului de inregistrare fiscala prin care li s-a atribuit CUI, inregistrati ca platitori de TVA prin depunerea formularului "declaratie de inregistrare fiscala pentru persoane fizice romane cu domiciliul in Romania", prin urmare rezulta statutul de persoana fizica autorizata, sustin cu vehementa ca daca au beneficiat prin solicitare voluntara , RADIEREA autorizatiei de la Registrul Comertului benefeciaza de scaderea obligaţiilor fiscale , fara a mai putea fi intreprinse demersuri din partea organelor fiscale pt recuperarea datoriilor. Precizarile legislatiei Romane sunt mai mult implicite decit explicite si in acest sens saracii experti contabili sunt abuzati , deoarece nu mai exista drept si temei legal pentru o anume solicitare din partea statului. Pai daca se poate asa ceva, de ce nu am benefecia cu totii, ma refer la cei autorizati de scaderea obligatiilor fiscale. Si uite asa ne jucam cu statul. Doi ani acumulam datoriidupa care ne radiem si se sterge tot. Dupa 2 luni ne inregistram iar si poveste mai continua citiva ani pana ne depisteaza cineva si la mai mare. Astept opinii. Ce pareri pro si contra aveti?
Ma nemultumeste faptul ca anumite categorii pe peroane fizice autorizate , care detin CUI, se considera persoane juridice . Asa incit daca au fost surprinsi de legiuitor ca nu au platit impozitele la stat, dau fuga la registrul comertului si se radiaza. Apoi frumos cu diploma in mina se bat in piept ca sunt experti contabili si cunosc cel mai bine legislatia. Si dupa toate astea vine si revelatia. Pai daca tot radiaza CUI-ul de la Registrul comertului inseamna ca pot beneficia de prefederile OG92/2003 art. 176 (6) Creanţele fiscale datorate de debitori, persoane juridice, radiaţi din registrul comerţului, se scad din evidenţa analitică pe plătitor după radiere, indiferent dacă s-a atras sau nu răspunderea altor persoane pentru plata obligaţiilor fiscale, în condiţiile legii. Nu-i asa ca nu e nici o frauda sa te consideri destept.....Altii sa platesca impozite la stat , nu contabili autorizati... Stigerea obligatiilor fiscale prin “scadere” apare ca un mod excepţional de stingere a obligaţiilor bugetare cu efectul juridic stabilit prin legi specifice cum sunt Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, care confirmă comportamentul contribuabililor în legătură cu incidenţa pe care aceştia o au cu bugetele publice potrivit cu materia de impunere pe care o deţin şi reglementările în vigoare cu privire la aceasta. Dar, din pacate, in tara noastra, daca esti mare expert contabil si faci o contestaie legiuitorului ca nu iti respecta drepturile civile si ca odata radiat CUI-ul nu mai raspunzi in nume personal pentru obligatiile acumulate si mai ameninti ca te duci si reclami la CEDO ca legislatia din romania este interpretata preferential , cind defapt tu esti cel care o incalca....cred ca imi intelegeti nemultumirea. Cunosc suficiente PJ care s-au radiat special la Registrul comertului tocmai pt a beneficia de incidenta art. prezentat mai sus , incit ma dreptul macar sa ma revolt pe persoanele fizice autorizate , detinatoare de CUI cf OG 44, si care se cred peste noapte PJ si vor sa spele pacatele. Cred ca m-am facut inteleasa!
PFA potrivit OuG nr.44/2008 este inregistrata la registrul comertului, i se atribuie un CUI, functioneaza ca o persoana juridica dar nu este, in fapt, persoana juridica neatribuindu-se acest regim juridic;este platitoare de impozite si taxe fiind din acest motiv debitor;potrivit OuG 44/2008 raspund solidar si indivizibil pentru datoriile fiscale, comerciale si civile, fara deosebire, intrucat respectiva OuG nu distinge intre aceste categorii de datorii, contractate de reprezentant in exploatarea formei autorizate; Dupa cum bine stiti, reprezentantul sau membrii unei intreprinderi autorizate conform Codului Fiscal sunt impusi la organul fiscal in nume personal pe CNP , fiecare in functie de cota de participare la veniturile nete sau pierderile formei autorizate. Insa , persoanele despre care vb mai devreme considera ca atribuirea CUI-ului presupune crearea unei entitati juridice.Pot fi asimilati pt identificarea unei persoane juridice.
Textele legislative se aplica in forma interpretativa dupa cum spuneam. Eu nu pot aprecia textul de lege in forma interpretativa, pentru ca din cate stiu, legea se aplica - nu se lasa interpretata. Orice lege poate fi combinata/coroborata cu dispozitii care pot sa ofere o solutie a spetei- asa da... (in rest orice incadrare juridica in forma scrisa se aplica asa cum a fost formulata - fara interpretari).De aceea indraznesc sa apelez la sfatul dumneavostra profesionist