avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Nedumeriri PFA neinregistrat la Registrul Comertului
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Nedumeriri PFA neinregistrat la Registrul Comertului


Imi permit sa va deranjez cu o intrebare careia nu ii gasesc raspuns in cadrul institutiilor publice.
Sunt traducator autorizat de MJ in august 2006 si CIF emis de catre ANAF - am statut de traducator persoana fizica autorizata?; nu sunt inregistrata la registrul comertului si nu am nici autorizatie de functionare emisa de catre primarie. Mentionez ca nu am avut activitate economica in ultimii ani si mi-am respectat indatoririle fata de darile catre administratia financiara (declaratii pe venit realizat si estimat). Nedumerirea mea se naste o data cu publicarea OUG 44/2008 si Legea 322/2009 in care se specifica faptul ca "persoanele autorizate si inregistrate la registrul comertului pot functiona in baza certificatului de inregistrare, emis de oficiul registrului comertului de pe langa tribunal, o perioada de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta." ulterior urmand a fi radiate.

Daca nu sunt inregistrata si la registrul comertului ci doar la administratia fiscala ( avand CIF si fara a intentiona sa activez in momentul de fata - poate in viitor) ce mi se poate intampla din punct de vedere legal? Daca voi intarzia cu inregistrarea si voi fi radiata, care sunt pasii ulteriori? Mai pot activa ca si traducator autorizat si in ce limite? Nu as vrea sa imi pierd autorizatia si nici sa intru in incurcaturi birocratice si mai mari decat cele prezente.
Mentionez ca de curand mi-am schimbat si numele prin casatorie.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: flavianda , utilizator 00:42, 22 Ianuarie 2011
Fiti foarte linistita din acest punct de vedere, nu o sa vi se intample nimic.
OUG 44/2008 (art.2) nu se aplica profesiilor liberale, rezulta ca nu aveti obligatia de a va inregistra la Reg. Com. (o situatie speciala ar fi daca doriti sa va extindeti activitatea cu angajati, ...etc)
Daca v-ati inregistratt la Admin Fin. si aveti CIF, va ramane doar obligatia achitarii sumelor datorate ca impozit ...etc
Succes, si cat mai multe pagini traduse !
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
mayer, utilizator
Va multumesc frumos pentru raspuns. Sunt mai linistita si sper sa ajutam astfel si alte persoane aflate in aceeasi situatie.
Nu vi se aplică prevederile O.U.G. 44/2008, dacă exercitaţi o profesie cf. art.1 alin. (2)-(3).

Art. 1. - (1) Prezenta ordonanta de urgenta reglementeaza accesul la activitatea economica, procedura de înregistrare în registrul comertului si de autorizare a functionarii si regimul juridic al persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si al întreprinderilor individuale si familiale.
(2) Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica profesiilor liberale, precum si acelor activitati economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale.
(3) Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica acelor activitati economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte interdictii.

Nu este valabila in cazul dvs deoarece profesiile liberarae nu se inregistreaza in O.N.R.C. numai la A.F.P din raza caruia apartineti pentru eliberare de cod de inregistrare fiscala si declararea de vector fiscal( sistem real), iar in baza legi nr.252/2003 nu aveti obligatia de a detine registru unic de control deaoarece aceasta obligatie revine numai persoanelor inregistrate la O.N.R.C.
Buna seara. Sunt persoana fizica inregistrata fiscal (neinregistrata la Registrul Comertului) ca si agent asigurari. Am facut aceasta activitate din sept. 2008 pana in februarie 2009, dupa care nu am mai activat. In perioada in care am obtinut venituri, am achitat impozitul datorat pe baza deciizilor de impunere pe anii 2008 si 2009, fara a mai achita si alte contributii. Stiu ca am de achitat la sanatate, dar intrebarile mele sunt:
- nu am contract cu cass - atunci pot achita contributiile la sanatate pe perioada in care am obtinut veniturile si atat (cu penalizarile de rigoare)? iar pe perioada fara venituri, daca nu solicit asistenta medicala - si nici nu voi solicita ani multi de acum inainte, nefiind in tara - cum e?
-dar la pensii, am ceva obligatii?
-pot sa suspend activitatea sau ce trebuie sa fac in situatia de persoana fizica inregistrata fiscal daca nu mai am si nici nu voi mai avea activitati? Cum trebuie sa procedez?
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Profesii libere gabor elena gabor elena buna.as dori sa stiu daca activitatea pe care o desfasor se incadreaza in categoria profesii libere sau[liberale]si anume cod caen5630,venituri comerciale pe ... (vezi toată discuția)
Traducator autorizat-pfa sau pfi? danar122 danar122 Buna ziua, Un traducator autorizat de Ministerul Justitiei, cu CIF de la Finante, neinregistrat in Registrul Comertului, ce statut are- Persoana fizica ... (vezi toată discuția)
Legalitatea-pfa-urilor care functioneaza pe baza cod inregistrare fiscala -anaf, neinregistrate la registrulcomertului myhkafe@yahoo.com myhkafe@yahoo.com Stimati specialisti -avocati,consultanti fiscali, colegi de breasla-va solicit de urgenta sfaturile in rezolvarea unei incurcaturi legislative. Am functionat ... (vezi toată discuția)