Buna ziua, părinții mei doresc sa divorteze.
Nu s-au pus de accord pt divorț amiabil la notar, deci se va merge în instanță.
1. Casa in care am locuit cu toții cât încă eram și eu minoră, este pe numele meu.
A fost achiziționată printr-un credit în CHF, ipotecar facut pe numele tatălui meu si achitat integral doar de el.
Poate pretinde niste bani avand in vedere ca tata a platit credit din banii comuni. Nu inseamna nici aici ca va castiga.
A fost cumparata cu bani obtinuti dintr-un credit facut de tata si achitat tot de el.
A fost cumparata cu bani obtinuti dintr-un credit facut de tata si achitat tot de el.
Din ce bani a achitat ? Femeia ar fi avut un drept de creanta daca se gospodareau impreuna pt ca acel credit a fost facut ( daca a fost facut ) in timpul casatoriei, iar veniturile din salarii e bun comun pe perioada casatoriei.
Inca o data, pentru a se pare ca nu intelegeti: banii cu care a fost cumparat apartamentul au provenit dintr-un credit luat de tata.
Vedeti jurisprudenta, si veti intelege ca aceste bunuri sunt atribuite sotului care a contractat si achitat creditul.
"Femeia nu are doar pt ca nu a contribuit, dar poate cere.. teoretic, are dreptul.. ca omul se apara si i se respinge cererea, e altceva."
Poate cere orice doreste, nu o impiedica nimeni sa o faca, problema este ca cererea se va respinge.
Cred ca insensul intrebarii "poate cere" este daca "poate obtine", ca de cerut oricine o poate face, poate formula orice cerere de chemare in judecata, dar daca credem ca dreptul este despre a ne juca aiurea cu cuvintele, ne inselam.
"Ca prescriptia intervine si pt faptul ca sunt despartiti in fapt, e adevarat si asta.. Insa drept sa ceara si temei, are."
Nu am avut in vedere prescriptia, intre soti prescriptia nu curge.
"Nu am zis ca acea casa ar fi bun comun, insa daca ar fi luat-o pe numele lui pe credit, bunul ar fi fost comun si ar fi trebuit partajat.. ce sanse avea sa obtina o bucatica daca nu a contribuit si nici nu s-au gospodarit impreuna.. ramanea de aflat."
Bunul este prezumat comun daca este dobandit in timpul casatoriei, indiferent daca este dobandit de unul din soti pe numele lui sau pe numele ambilor soti,
dar la partaj bunul va fi atribuit unuia sau altuia in functie de contributie, este o mare diferenta intre prezumtia de comunitate si contributia efectiva la dobandirea bunului.
Dar pana la urma, dvs. ati plecat de la inceput de la premise gresite, pentru ca sitautia de fapt este alta, bunul se afla in proprietatea altei persoane, sotii nu au decat un drept de uzufruct, deci despre ce partaj vorbim.