Buna seara! Speta care imi pune probleme este urmatoare: In cursul unui proces civil se descopera un act, pe care o parte nu si-l insuseste. se inscrie in fals. se suspenda civilul, incep cercetari. persoana care a reclamat falsul, este o batrana de 70 ani care nu stie sa scrie si sa citeasca. dupa cercetari, se descoperea cine a facut acel act(in speta o cerere de modificare a unui titlu de proprietate), dar se da neinceperea urmarii penale. batrana a sesizat instanta pe 278 ind 1 cpp si acum e primul termen la instanta. in cursul urmarii ea da o declaratie, care in realitate nu este a ei. acea declaratie este scrisa de politist, este neconforma cu realitatea si vointa ei. iar ea a fost pusa sa mazgaleasca ceva in loc de semnatura. desi i-a spus politistului ca nu stie sa scrie si sa citeasca. nu a pus amprenta si nu a fost asistata, nici de martor si nici de avocat. intrebarea mea este: exista vreo procedura ce reglementeaza luarea unei declaratii in cursul urmarii penale, unei persoane care nu stie sa citeasca si sa scrie? posibil martor asistent?
Daca este ascultata in calitate de martor, declaratia sa este consemnata in scris intr-un proces-verbal, semnata de procuror si de organul de urmarire penala iar persoana audiata va semna prin punerea de deget daca nu stie sa scrie si sa citeasca. Inainte de a semna persoanei in cauza i se mai citeste inca o data declaratia. Sigur ca persoana in cauza poate fi asistata la luarea unei declaratii in cursul urmaririi penale.
Nelamuriri
cristiursa
1daca nu e inceputa urmarirea penala organele de urmarire sunt obligata sa aduca la cunostinta unei persoane dreptul de a avea aparator spre ex. luarea unei ... (vezi toată discuția)