Mai precis, daca as scana un buletin, as modifica informatiile/poza si l-as printa pe hartie normala, la o marime diferita, dar pastrand layout-ul, urmand sa-l decupez si eventual sa-l laminez. Presupun ca nu ar fi ilegal, nu? Dar daca, fiindu-mi solicitat buletinul de catre o persoana care are acest drept, prezint aceasta imitatie, mentionez explicit faptul ca este doar o copie, iar persoana respectiva foloseste informatiile aferente pentru a intocmi un proces verbal, o constatare, sau ceva similar? As incalca eu vreo lege astfel?
Daca dati de niste agenti de politie care se plictisesc si considera ca este ceva in neregula s-ar putea sa stati sa dati declaratii cateva ore.
Oare chiar nu aveti altceva mai bun de facut decat sa dati declaratii in scris ( la sectie evident)?
Nu va contest existenta dreptului la aparare dar pana nu vor intelege si nu vor stii ce sa faca veti sta prin sectie.
Este si aceasta o posibilitate.
Ai dreptate! Dar ce spui de Art.290 CP? Mai ales ca tu afirmi ca il folosesti. Eu zic ca e infractiune. Copiile, tot inscrisuri sunt, deoarece in situatia aratata de tine isi poate produce efecte juridice. Ceea ce faci tu se numeste fals in inscrisuri sub semnatura privata. Si uz de fals!
Daca ati realiza o copie fidela a ci , fara a-i altera continutul , ar fi altceva .
dar nici asa, tinand cont de faptul ca pentru a fi luata in considerare o copie , ea trebuie , fie sa fie legalizata, fie sa prezentati si originalul pentru confruntare.
Daca doriti doar sa va jucati si aveti o pasiune pentru a realiza astfel de falsuri, fara insa a incerca sa le folositi, este un fapt nevinovat. Daca insa veti dori sa testati vigilenta vreunui functionar, prezentandu-i opera dvs, s-ar putea sa aveti surprize.
Ganditi-va, totusi, ca daca aveam de gand sa incerc asta, nu postam pe un forum public. Iar un politist intreg la minte nu va accepta niciodata altceva decat buletinul original. Plus ca, fiind eu insumi intreg la minte, nu as incerca asta pe un politist.
Insa in urma unui eveniment recent, care a fost si inspiratia pentru ideea aceasta, as fi foarte tentat sa testez vigilenta controlorilor de pe autobuze. Atata timp cat nu semnez constatarea contraventiei, nu comit nici fals in inscrisuri sub semnatura privata. De fapt, se poate spune ca cel care face constatarea comite o infractiune, dar nu acesta ar fi scopul meu. Vreau doar sa-mi recuperez banii dati pe amenda...
Mai bine nu va jucati cu legea, evitati sa fiti amendat si nu subestimati vigilenta nici macar a unui controlor. S-ar putea ca in spatele aparentelor sa se gaseasca o minte sclipitoare ;
Fals sau nu?
miha13
Buna ziua!
Un prieten a falsificat o copie dupa o.p. pentru a mai prelungi un termen de plata trimitand copia pe mail beneficiarului. Acesta vazand ca nu-i ... (vezi toată discuția)