avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Poliția de frontieră ne-a controlat bagajele din ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Poliția de frontieră ne-a controlat bagajele din cala autocarului fără să ne înștiințeze, deci fără să fim prezenți. Este legal cum au procedat?

zilele trecute , intram in romania ca pasager, intr-un autocar , prin pct-ul de frontiera giurgiu. politia de frontiera, fara instiintarea pasagerilor si ca atare prezenta acestora, au controlat valizele , aflate in cala autobuzului. controlul a fost efectuat in rastimpul in care noi pasagerii asteptam sa ni se inapoieze actele de identitate. n-as fi realizat acest lucru, fiind noapte ,daca nu mi s-ar fi strigat numele sa cobor si sa descui valiza mea, care evident nu o putusera deschide. intrebare : este legal, cu exceptia unor situatii deosebite, deci in conditii normale, ca politia de frontiera sa deschida valizele , fara prezenta posesorului valizei? multumesc , anticipat
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: salontanul , utilizator 22:14, 10 Martie 2019
Circul de ceva vreme pe aceasta ruta,fie cu masina mea , fie cu autocarul. Fiti sigur, ca nu era cazul de act terorist. Cauta sa depisteze contrabanda cu tigari. Dar asta se poate face in mod civilizat si cu respecatarea legalitatii. Nu este de profilul site-ului sa va spun ca dorea sa deschid valiza pe asfalt. Acum cativa ani era si zapada si am asezat valiza pe zapada. Pe vremea comunismului existau in acelasi punct de frontiera niste mese din beton, pe care deschideau bagajele .I-am spus-o politistului si mi-a replicat de multe ori ca "astea sunt conditiile, ne adaptam". Alt aspect : intra politistul de frontiera si strange actele de identitate , dupa care coboara sa le verifice. Le inapoiaza dupa ceva vreme si le inmaneaza soferului, amestecate si nu in ordinea in care au fost stranse. Si respectivul ca sa le inapoieze, incepe si strige numele fiecaruia. Am dreptul sa protestez la acest aspect, fiindca nu vreau sa mi se srige numele intr-un autobuz de cca 15 m. si cu cca 70 de persoane ????? Eu cred ca autoritatile trebuie sa se adapteze la conditile legale si civilizate. Dar acesta este un alt aspect.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
In caz de anunt de suspiciune de atac cu bomba nu controleaza politia ci genistii. Politistii n-au voie sa controleze cand le vine lor pe chelie. Procedura este asa:
Poliţiştii efectuează controlul bagajelor în următoarele situaţii:

infracţiuni flagrante;
când există date şi indicii că persoana vizată a participat la săvârşirea unei infracţiuni;
când există indicii că în interiorul bagajului se află bunuri folosite la comiterea de infracţiuni, provenite din infracţiuni ori obiecte interzise;
când există indicii că persoana vizată transportă bunuri a căror deţinere şi circulaţie sunt interzise de lege (substanţe toxice, stupefiante etc.);
bagaje suspecte.

Procedura în cazul controlului bagajelor:

– se solicită persoanei în cauză să deschidă bagajul şi să scoată toate obiectele din interiorul acestuia;
– controlează obiectele respective, precum şi interiorul bagajului.

La finalul controlului bagajelor, poliţistul întocmeşte un proces-verbal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda la vama Vladimir1_83 Vladimir1_83 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o problema. Cazul s-a produs astfel. In Istambul, la o parcare, doi cetateni de origine asiatica, in timpul noptii au intrat ... (vezi toată discuția)
Oprire si legitimare in trafic AndreiCT AndreiCT Buna ziua! As dori sa stiu daca Politia Transporturi Navale are dreptul sa opreasca masini in trafic, sa legitimeze conducatorul auto si pasagerii si sa ... (vezi toată discuția)
Politia de frontiera belami958 belami958 Buna ziua, Cand are voie politia de frontiera sa opreasca autovehicolele in trafic, in zona de frontiera, nu in punct de frontiera, pe drumurile ... (vezi toată discuția)