avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de uzufruct

M-am casatorit recent si in momentul cand mi-am schimbat buletinul am aflat ca nu pot sa il schimb decat cu acordul socrilor mei, deoarece ei i-au vandut sotului meu un teren si casa dar cu drept de uzufruct. Casa am renovato eu si cu sotul meu. Socrii au alta proprietate in care locuiesc. As vrea sa stiu ce as putea face ca sa am si eu vreun drept asupra proprietatii. Sa nu ma trezesc peste ani de zile ca eu nu am dreptul la nimic din tot ce am realizat impreuna cu sotul meu. Ar fi bine daca as merge la un notar sa fac un act in care sa mentionez ca tot ce investesc de acum inainte cu sotul meu se va imparti in mod egal intre noi 2 in caz de divort? In caz ca socrii ar fi de acord sa renunte la dreptul de uzufruct..ar costa mult innoirea actelor? Din cate stiu...daca am face din nou act de vanzare cumparare ca sa schimbam actele ...costa cam 8000 ron.
Sper sa-mi raspunda cineva la intrebari. Va multumesc.
Explica mai intai ce conditie a stipulat in contractul de vanz.-cumparare ! Intretinere? Sunteti casatoriti legal? De cati ani?
1. Cand v-ati casatorit exista acel contract de vanzare intre socrii si sotul dv. cu uzufruct?
2. Imbunatatirile la imobil le-ati facut in perioada cand erati casatorita cu fiul socrilor sau inainte?
Puteti merge oricand la un notar unde sotul sa dea o declaratie prin care sa recunoasca faptul ca la imobilul socrilor ati facut imbunatatiri impreuna urmand ca acestea sa va dea dreptul la un drept de creanta in caz de divort.
Daca socrii au o alta locuinta, pot renunta la dreptul de uzufruct printr-o declaratie notariala care, apoi va fi inscrisa in cf pentru radierea acestei sarcini.
Daca nu doresc sa renunte, asta este. O alta varinata ar fi ca sotul dv. sa solicite, prin instanta, radierea acestui drept prin simplul fapt ca parintii sai nu locuiesc in imobil iar dreptul de uzufruct inseamna posesia si folosinta bunului.
Cu privire la bunul sotului dinainte de casatorie nu puteti obtine un drept de proprietate decat daca sotul va face un act de donatie pentru 1/2 din imobil, cu acordul socrilor...Acest bun are caracterul de bun propriu si nu de bun comun al sotilor. Chiar daca ati facut investitii si renovari ale acestui bun in timpul casatoriei, aceasta va da dreptul la un drept de creanta si nu la un drept de proprietate!
Astfel, acea declaratie autentica a sotului mentionata mai sus va va ajuta in caz de divort. ;)
buna ziua!
bunul dobandit de catr sotul dvs inainte de incheierea casatoriei este bun propriu al acestuia.
chiar si o renuntare la dr de uzufruct viager din partea socrilor nu va profita dvs, va profita tot sotului dvs.
tot ceea ce dobanditi cu sotul in timpul casatoriei se prezuma ca sunt bnuri comune.
cu privire la imbunatatirile aduse imobilului aveti, in caz de divort, un dr de creanta.
buna ziua .
socrii dvs. ai posibilitatea ( daca doresc ) sa radieze dreptul de uzufruct inscris in CF.
se da in acest sens, o declaratie de renuntare la dr. de uzufruct, la notariat .
ulterior , sotul dvs . daca doreste poate sa includa bunul in comunitatea matrimoniala, prin investirea instantei de judecata cu o astfel de actiune .

acuma depinde insa daca socrii , respectiv sotul dvs. doresc sa va includa si pe dvs. in actele de proprietate ale imobilului. :stunned:
Cum ar suna aceasta actiune? Sincer, eu nu am auzit de asa ceva.
Ma poti lamuri?

Socrii nu vad sa aiba treaba iar sotul poate face acte doar revocabile cu privire la dv. si acel imobil. Daca e proprietate personala a sa, ca nu stijm inca, n-ati raspuns la intrebarile corei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional la contractul de vanzare cumparare morena15 morena15 Buna ziua, Ma puteti ajuta cu un pret ( cu aproximatie ) pentru adaugarea unui act aditional prin care se renunta la dreptul de uzufruct in cazul unui ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cu rezerva uzufructului viager nicolwilly nicolwilly ce trebuie sa fac dupa divort, fara copii, ca sa pot beneficia de pe urma unui imobil pe care l-am cumparat de la parintii sotului in 2011, pe baza de contract ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in caz de plecare din casa socrilor elena-r elena-r Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca am dreptul la despagubiri financiare din partea socrilor daca eu plec din casa. Mentionez ca am facturi la aproape ... (vezi toată discuția)