avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inregistrare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inregistrare contract de munca

Buna ziua!Fiti amabil, daca ma puteti ajuta, am lucrat 5 zile la o firma ca lucrator comercial, si neacceptand conditiile ulterioare care sau pus la vanzari, respectiv neinregistrarea tuturor vanzarilor, trimitere la banca pentru a depune bani din vanzari neinregistrate, am solicitat desfacerea contractului, desi nu cred ca este inregistrat deoarece la angajarea nu mi s-au cerut doc. care sa ateste studii sau calificare, doc care trebuiesc la dosarul personal al salariatului.Ca urmare a plecarii mele din firma , aceste m-a sunat sa-mi spuna ca ii lipsesc din firma suma de 1070, suma pentru care ma ameninta ca imi face dosar penal, desi el nu isi justifica aceasta suma prin raportul zilnic pe care mi-l imputa in data de 28.02.2019 unde vanzare pe acte este de 598 lei.Acest individ are pc. de lucru in toata tara , de fel este din Constanta, iar din toate magazinele ii pleaca angajatii, cu care are aceiasi atitudine.Eu nefiind de acord a fi complice la evaziune fiscala am plecat dar dubios ca nu mi s-a cerut sa-mi dau demisia sau sa efectuez un preaviz, doar sunt avertizata ca conform unor inregistrari video acesta mi-ar face dosar penal.Nu am avut asa ceva in viata mea,nu am avut de aface cu politia sau alte organe juridice decat atunci cand mi s-a eliberat buleti sau pasaport.Va rog sa-mi spuneti ce demersuri pot face deoarece eu am foarte multe dovezi concrete privitor la evaziunea fiscala pe care o face acest individ.Va multumesc!Mentionez ca folosesc adresa de mail a sotului meu.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
ilie tatarici, utilizator
Cel mai recent răspuns: ilie tatarici , utilizator 16:19, 7 Martie 2019
Buna ziua!
Ii puteti spune si dvs. ca o sa mergeti la ITM si ANAF sa faceti plangere pentru munca la negru, respectiv evaziune fiscala.
Aveti vreun contract, vreun act incheiat cu acest angajator? Sau orice dovada care sa ateste ca ati muncit la dumnealor?
La angajare ati semnat c.i.m. ?

Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da, am semnat un contract in data de 25.02.2019 cu incepere a activitatii 26.02.2019.am lucrat pana pe data de 3.03.2019 zi in care am solicitat in scris incetarea activitatii, nefiind de acord cu modul de lucru al acestuia,fapt pentru care am specificat ca imi imputa o suma pe care nu o poate proba cu acte ca si incasare in ziua de 28.02 2019.Am suficiente probe pentru cele 5 zile in ce priveste evaziunea fiscala.
1. Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- promovarea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

2. Pentru nerespectarea legislatiei fiscale va puteti adresa ANAF-ului si/ sau Politiei.
va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim "desfiintarea postului" Alex315 Alex315 Buna ziua! Pe scrut, situația mea ar fi urmatoarea... Pe data de 27.01.2019 am fost contactata telefonic de catre un coleg de munca, care ma instiinta de ... (vezi toată discuția)
Restante salariale claudiumn86 claudiumn86 Buna ziua, momentan lucrez ca agent de vanzari pt o companie care nu imi ofera decat 5 zile de concediu pe an si nu imi plateste diferenta de zile ne luate si ... (vezi toată discuția)
Demisie Azarec Azarec Buna ziua, am si eu o intrebare legata de comisionul la salariu. Lucrez in domeniul vanzarilor si salariul meu consta in minimul pe economie plus comisionul ... (vezi toată discuția)