avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Violența în familie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Violența în familie

Fratele meu a exercitat acte de violență asupra mătușii noastre (sora mamei) iar polițistul care instrumentează dosarul a încadrat fapta la violență în familie. După părerea mea mătușa nu se încadrează la membrii de familie așa cum sunt definiți în art. 177 din Codul Penal dar polițistul a motivat că dacă s-ar fi întâmplat invers (mătușa să-l lovească pe fratele meu) fapta ar fi fost încadrată la violență în familie și logic, în situația reală, prezentată mai sus, fapta se încadrează la fel deși mătușa nu se regăsește în categoriile enumerate în textul de lege. Ce părere aveți?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 12:33, 10 Martie 2019
Aveți dreptate, nu poți interpreta voința legiutorului în sens extins!
Dacă legiuitorul ar fi vrut să asimileze toate gradele de rudenie în categoria membrilor de familie s-ar fi prevalat de sintagma ,,ascendenții, descendenții și colateralii”
Nu este legal. Incadrarea este gresita.
Textul de lege nu este clar si ca atare in practica a dat loc la interpretari, spre exemplu s-a considerat ca verii primari intre ei, deci gradul 4, pot fi incadrati la membrii de familie, deci cu atat mai mult gradul 3. Este adevarat, solutiile nu au fost unitare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gradul 4 de rudenie catalinbanita catalinbanita Buna ziua! As dori sa ma lamuriti si pe mine... si sa imi raspundeti punctual. 1. Sotiile a doi frati se incadreaza in ``rude pana la gradul 4``? 2. Daca ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire clarificare clasa iv mostenitori legali Lucian Dumitrescu Lucian Dumitrescu Buna ziua. Cineva a decedat si nu are descendenti directi decat o matusa si doi veri primari clasa a IV-a de mostenitori legali (colateralii ordinari). Imi ... (vezi toată discuția)
"rude apropiate" in dr.penal,art.149cp cosminamihaela cosminamihaela in dr.penal,sintagma rude apropiate desemneaza urmatoarele categorii de persoane: ascendenti,descendenti,frati si surori si copiii acestora(inclusiv ipoteza ... (vezi toată discuția)