avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de mostenire clarificare clasa IV mostenitori ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de mostenire clarificare clasa IV mostenitori legali

Buna ziua. Cineva a decedat si nu are descendenti directi decat o matusa si doi veri primari clasa a IV-a de mostenitori legali (colateralii ordinari). Imi poate confirma cineva faptul ca la imparteala mostenirii intre colateralii ordinari vin la mostenire in ordinea gradelor de rudenie astfel: matusa care traieste inlatura de la mostenire pe verii primari. Prin sintagma inlatura de la mostenire presupun ca nu au dreptul la mostenire verii primari. Rog sa imi confirmati daca stie cineva.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Av. Marian Bîrlădeanu , Avocat 12:09, 19 Octombrie 2009
Colateralii ordinari sunt chemati la mostenire in ordinea gradelor de rudenie: unchii si matusile (rude de gradul III) inlatura de la mostenire pe verii primari . Intre colateralii ordinari chemati la mostenire (fiind de grad egal) se aplica principiul egalitatii.
Formularea la care faceti referire da, presupune ca matusa vine inaintea verilor primari la mostenire.
Intr-adevar in cadrul aceleiasi clase de mostenitori legali, ruda de un grad de rudenie mai apropiat inlatura de la mostenire pe cele de un grad mai indepartat, dar numai daca aceasta accepta mostenirea.
In cadrul clasei a IV-a,principiul proximitatii gradului de rudenie isi gaseste aplicabilitatea.astfel ca unchii si matusile (rude de gradul III),inlatura de la mostenire pe verii primari.
Sunt de parere ca verii primari nu au dreptul la mostenire,de vreme ce sunt inlaturati de la aceasta.;)
Art. 659

Succesiunile sint deferite copiilor si descendentilor defunctului, ascendentilor si rudele lor colaterale, in ordinea si dupa regulile mai jos determinate. (C. civ. 652, 669 si urm.).

Art. 660

Proximitatea rudeniei se stabileste prin numarul generatiilor; fiecare generatie numara un grad (C. civ. 661).

Art. 661

Sirul gradelor formeaza linia; se numeste linie dreapta sirul gradelor intre persoanele ce se cobor una dintr-alta; linie colaterala sirul gradelor intre persoanele ce nu se cobor unele din altele, dar care se cobor dintr-un autor comun.
Linia dreapta se imparte in linie dreapta descendenta si in linie dreapta ascendenta.
Intiia este aceea ce leaga pe capul neamului cu acei ce se cobor de la el; a doua este aceea ce leaga o persoana cu acei din care ea se coboara.

Art. 662

In linie dreapta se numara atitea grade cite sint si generatii intre persoane; astfel fiul este catre tatal sau in cel dintii grad; nepotul de fiu in cel de al doilea, si viceversa, tatal si bunul catre fiii lor si nepotii lor de fiu.

Art. 663

In linie colaterala gradele se numara dupa generatii, incepind de la una din rude pina la autorul comun si de la acesta pina la cealalta ruda.
Fratii dar sint in gradul al doilea; unchiul si nepotul in al treilea, verii primari in al patrulea si c.l.


SECTIUNEA II: Despre reprezentare

Art. 664

Reprezentarea este o fictiune a legii, care are de efect de a pune pe reprezentanti in locul, in gradul si in dreptul reprezentantului. (C. civ. 672, 698, 755).

Art. 665

Reprezentarea se intinde nemarginit in linie directa descendenta.
Ea este admisa in toate cazurile, concure copiii defunctului cu descendentii unui copil mort mai dinainte, intimple-se ca toti copiii defunctului fiind morti inaintea lui, descendentii zisilor copii sa se gaseasca intre ei in grade egale sau neegale.

Art. 666

In linie colaterata, reprezentarea este admisa in privinta copiilor si descendentilor fratilor sau surorilor defunctului, vie ei la succesiunea sa in concurs cu unchi sau matuse, intimplindu-se ca la toti fratii si surorile defunctului, fiind morti mai dinainte, succesiunea sa se gaseasca trecuta la descendentii lor, in grade egale sau neegale. (C. civ. 672 si urm.).

Art. 667

In toate cazurile in care reprezentarea este admisa, partajul se face pe tulpina (souche); daca aceeasi tulpina a produs mai multe ramuri, subdivizia se face iarasi pe tulpina in fiecare ramura, si membrii aceleiasi ramuri se impart egal intre dinsii.

Art. 668

Nu se reprezinta decit persoanele moarte.
Poate cineva reprezenta pe acela la a carei succesiune a renuntat. (C. civ. 696, 698).


Conform pricipiului proximitatii gradului de rudenie , rudele de grad mai apropiat inlatura de la mostenire pe rudele de grad mai indepartat.
Asadar matusa este ruda de gradul III si verii de gradul IV.
Confirm.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cosmy84 cosmy84 sal! Varul meu primar a decedat anul trecut,iar parintii sai mai demult fara ca acesta sa aiba mostenirea facuta.Intrebarea mea este cine are dreptul la ... (vezi toată discuția)
Nelamurire andreea_brz andreea_brz (2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului??????????? Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)
Unchiul si/sau verisorul? koko2010 koko2010 Va rog un raspuns. Cum se face succesiunea in cazul in care decedatul nu mai are ca rude in viata decat 2 persoane aflate in cea de.a patra categorie de ... (vezi toată discuția)