Contractul de muncă din străinătate, adus de tata în vederea stabilirii pensiei de întreținere, pare fals. Instanța l-a luat de bun, nu ar trebui să ceară veniturile de la autoritățile din statul respectiv?
Spuneți-mi si mie va rog cat de legala este situatia. Divort... Toate bune si frumoase pana se ajunge la stabilirea pensiei de întreținere minor. Mama aduce fluturas de salariu tatal lucrand in strainatate. Tatal apare cu o demisie de la firma respectiva si cu un nou contract care pare a fi fals cu multe greseli de engleza din care rezulta un minim legal din care nici chiria nu o poti plati in alta tara. Mai vine si cu un argument precum i-au fost furati din cont 5000 euro de catre cumnatul lui si acesta a mentionat ca ia luat pt copil(fapt ce este fals, cum poti fura bani din contul cuiva) acum tatal doreste sa i se scada acesti bani din pensia de întreținere a minorului. Instanta a luat de bun acest 'contract' dar normal mi se pare sa faca adresa la fisc in statul respectiv pt a afla toate veniturile pe care le realizeaza tatal. Este legal tot ce se intampla?
Martonze
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Dvs. trebuie să solicitaţi instanţei să ceară pe cale oficială veniturile domnului din ţara în care lucrează. Va dura, fiindcă situaţia anuală a veniturilor se finalizează spre mijlocul anului, după regularizarea impozitului. Contractul poate fi real, dacă este part-time, dar domnul are, probabil, şi alt loc de muncă şi a adus adeverinţă doar de la una. Căutaţi pe internet care e salariul minim în ţara de rezidenţă a tatălui copilului dvs.
Din pacate instanta nu face de regula demersuri suplimentare si se bazeaza doar pe adeverintele depuse la dosar; interesul superior al copilului este mai mult un concept decat o realitate.
Nu e din pacate, asa e procedura si in alte tari, cel care cere trebuie sa dovedeasca. Era mult mai usor, poate, sa fi incercat o negociere?
Faceti adrese la autoritatile locale, la firma angajatoare, foarte des se primesc raspunsuri destul de rapide. Totusi, daca nu ati negociat pana acum, incercati sa negociati acum.
Referitor la cumnat, sa aduca decizie penala, nu asa.
Aveti avocat? Ca sunt chestiuni elementare, ar fi trebuit sa vi se fi explicat.
Am avocat. Nu mi-a explicat prea multe chestiuni. Nu stiu sa aiba decizie penala. Salariul in tara in care locuieste nu este minim pe luna este minim pe ora. Degeaba fac adresa la firma angajoatoare pt ca directorul este ''prietenul" actualei iubite. Contractul pare fi facut la laptop si cu multe greseli de redactare ceea ce nu cred ca un angajator face. Cu salariul declarat nu ar putea nici sa isi plăteasca chiria in tara respectiva. De negociere nici nu se pune problema pt ca el nu doreste sa ii dea nimic copilului. Sa inteleg ca singura solutie este ca instanta s afaca toate demersurile necesare catre fiscul de acolo. Nu ma interesează cat timp dureaza. Interesul copilului este mai presus de orice pt mn.
Martonze
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
alex1an, este normal ca firma angajatoare să nu vă dea detalii despre venitul angajatului, fiindcă salariile sunt confidenţiale, aşa cum sunt şi la noi, dar date despre venitul oricărui cetăţean european sunt deţinute de instituţiile de administraţie financiară, care sunt obligate să furnizeze toate datele organelor judecătoreşti.Dacă instanţa încă nu s-a pronunţat, solicitaţi în scris şi oral, în şedinţa de judecată, trimiterea unei adrese către autorităţile fiscale din ţara de reşedinţă a tatălui copilului , pentru aflarea veniturilor din ţara respectivă şi perioada pentru care a obţinut acel venit. Dacă aveţi deja o sentinţă de fond şi sunteţi în termen de apel, solicitatţi acelaşi lucru instanţei de apel.
Pensie alimentara
dany3377
Buna ziua!
Cumnata mea a divortat acum 9 ani de fostul sot. Impreuna au un copil de 10 ani. Divortul a fost facut legal la notar si in urma acestuia s-au ... (vezi toată discuția)