avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua!

Cumnata mea a divortat acum 9 ani de fostul sot. Impreuna au un copil de 10 ani. Divortul a fost facut legal la notar si in urma acestuia s-au inteles la tutela comuna si plata pensiei alimentare in cuantum de 200 lei. Copilul a ramas in grija cumnatei.
Intre timp el s-a recasatorit si are un copil cu noua sotie, au plecat in Spania la munca. Intrebarea este:
Poate cumnata sa-l oblige pe fostul sot, sa-i plateasca o pensie alimentara mai mare conform noii legi si retroactiv?
Se presupune ca n-ar lucra cu contract de munca acolo...poate instanta sa-l oblige sa dovedeasca daca lucreaza cu contract de munca sau nu?
Evident ca, daca s-ar dovedi acest lucru, ar fi 30% din salariul trecut in contract, nu din salariul mimim al tarii noastre...

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 16:22, 6 Ianuarie 2019
Buna ziua,
Nu exista o noua lege.
cuantumurile pensiilor alimentare sunt aceleasi de prin 1950 dar trebuie solicitate pe cale judecatoreasca.
Da, trebuie sa se adreseze instantei dar trebuie sa stie exact unde lucreaza in Spania.
Instanta nu poate sa solicite de la parat sa dovedeasca ceva ci doar de la reclamant, este un principiu de drept de circa 2000 de ani.
Cuantumul pe care-l poate cere cumnata dumneavoastra este de 1/6 din venitul tatalui.
Daca stie unde lucreaza atunci se intreprind de instanta demersuri sa afle venitul tatalui, daca nu stie atunci este 1/6 din venitul minim net din Romania.
Atentie, studiati art. 529 C.civ.
In primul rand pensia pentru un copil e pana in 25% adica 1/4.pentru ca mai are un copil e 33% pentru ambii copii atentie maxim , adica pana in 33% sau 1/6 .

SI MAI simplu pentru copilul ramas in tara doar maxim 16.5%.
Asta ca sa clarificam cu 30% ce ati spus dvs este o eroare.
Apoi retroactiv nu poti cere, defapt poti cere dar trebuie sa dovedești ce te-a impiedicat in ultimii 3 ani sa nu o ceri?deci lenea sau necunostinta legii nu te ajuta.Deci retroactiv nu poti legal.
Apoi poti cere recalcularea pensiei de intretinere si trebuie sa stii unde munceste in Spania, orasul angajatorul, daca nu procedura e grea se cere la Ambasada si ambasda daca stii unde e sa ceara sa vada daca munceste oficial.
Daca nu munceste oficial se va da pana in 16.5% din salariul minim din Romania si cum acesta este de 1230 net adica 2080 brut, o sa primesti 202 ron pe luna...adica fix nimic in plus...
Si daca nici pe acestia nu -i primesti nu ai rezolvat nimic.....
Parerea mea de mama, daca vrei sa obtii ceva in plus sau legal e cu vorba buna, ai un copil, are si el nevoie de haine de rechizite, de bani de buzunar, de ghete de mancare...vorba dulce mult aduce...vrei vant sa nu culegi furtuna...
Ultima modificare: Duminică, 6 Ianuarie 2019
Sobolan de tomberoane, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri.

Mai e o problema...in momentul de fata ea nu are loc de munca...ar putea parasi tara cu copilul, in cautarea unui loc de munca, fara incuviintarea tatalui aflat in strainatate?
Daca au custodie comuna nu.
O poate cere lui sau instantei.consultati un avocat
Buna seara,
Daca se exercita autoritatea parinteasca in comun, NU.
Va trebui, daca nu are cum sa obtina aprobarea lui scrisa in fata unui notar, sa se adreseze instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare pensie alimentara castorul castorul am un fiu de 12 ani,am divortat in urma cu 4 ani,tatal s-a stabilit in Spania,as vrea sa stiu dc pot obtine majorarea pensiei alimentare la salariu minim din ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara evis_m evis_m sot si sotie cu un copil divorteaza,copilul ramane la tata,iar sotia se recasatoreste si da nastere la un alt copil. Cat plateste mama,pensia alimentara pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere Mica4 Mica4 Buna ziua, Dupa stabilirea pensiei alimentare pe care o are de achitat fostul meu sot pt fetita noastra, acesta a mai facut un copil intr-o alta relatie, ... (vezi toată discuția)