avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Trebuie să plătesc cas si cass
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Trebuie să plătesc cas si cass

Sunt angajat la o firma de unde iau salariul si care imi plătește contribuțiile sociale . Am un apartament inchiriat, pe tot anul 2018,cu contract si o chirie de 1000 lei pe luna. Din luna aprilie 2019 voi avea un pfa de contabilitate si un venit estimat de 2000 de lei pe luna, pe o perioada de 9 luni. Sunt obligat in acest caz sa platesc CAS si CASS?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:36, 8 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand nu are importanta ca in paralel cu venitul de la activitatea independenta (pfa) si cel din inchiriere, mai aveti acel contract de munca valabil.
Veti completa si veti depune declaratia unica acum in 2019 dupa infiintarea si a pfa-ului in care pentru prima parte in care se inchide anul 2018 daca nu s-a schimbat nimic la acel venit din inchiriere pe care l-ati declarat deja in 2018, nu mai completati nimic.
In partea a doua a declaratiei care se refera la veniturile estimate pentru 2019 veti complet venitul anual estimat din inchiriere pentru a va calcula impozitul pe acest venit, venitul net anual estimat la pfa adica incasarile estimate si cheltuielile deductiile estimate pe acest an pentru a va calcula impozitul pe acest venit.
Va trebui sa completati la partea de asigurare la sanatate doar daca venitul net cumulat anual din inchiriere si pfa este peste plafonul a 12 salarii minime brute pe economie adica 24960 lei in acest an.
Va trebui sa completati la partea de asigurare la pensie doar daca venitul net cumulat anual din pfa este peste plafonul a 12 salarii minime brute pe economie adica 24960 lei in acest an.
Venitul net anual la inchiriere este 60% din venitul brut adica valoarea anuala a chiriei conform contractului.
Venitul net anual la pfa adica incasarile anuale - cheltuielile deductibile anuale platite fara asigurarile sociale.
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2019
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cass la venitul din inchiriere Nedmer Nedmer La veniturile totale din chirii CASS nu se plătește sub plafonul de 24960 lei , veniturile brute sau nete ? (vezi toată discuția)
Contributii sociale obligatorii eustinaionescu eustinaionescu Sunt salariata, avand functia de medic specialist in cadrul GARZI MEDICI, cu contract individual de munca nr. 0/42915 si conform Ar1 din act aditional ... (vezi toată discuția)
Calcul venit pfa sub plafon (24960 lei) danmitroi10 danmitroi10 Buna ziua, Pentru calculul baremului sub plafon (24960 lei) se iau in considerare doar veniturile pe PFA sau si alte venituri cum ar fi din chirii, dividende, ... (vezi toată discuția)