M-am hotarat sa-mi cumpar o garsoniera, am depus actele la notar,iar acesta trebuia sa obtina certificatul de sarcini de la Judecatorie. Cei de la Cartea Funciara au spus ca in dreptul garsonierei mele exista o mentiune:sechestru de la AVAS ptr un anume domn "X". Acesta a fost proprietarul garsonierei pana in aprilie 2006, a avut probabil un imprumut bancar pe care nu l-a returnat cu ipoteca pe niste utilaje, dar nu si ipoteca pe garsoniera. Atunci, cand domnul "X" a vandut garsoniera domnului "Y" certificatul de sarcini era liber, intre timp AVAS-ul a cerut sechestru pe garsoniera, iar cei de la judecatorie,sau cei de la Cartea Funciara au respins cererea AVAS-ului pe motiv ca cererea este neintemeiata. Acum domnul "Y" vrea sa-mi vanda mie garsoniera, la nici o luna de la dobandire (mie mi se pare suspect), notarul m-a asigurat ca daca certificatul de sarcini este liber (si se pare ca va fi liber), tranzactia se poate efectua si nu ar fi probleme.
Mentionez ca domnii X si Y se cunosc intre ei, iar notarul este cel care a fost ales de mine, fara sa fiu influentat de vanzator in alegere.
Am cerut timp de gandire 3 zile si nu stiu ce sa fac. Rog o parere autorizata. Nu vreau ca mai tarziu sa am probleme. Exista posibilitatea ca un act de vanzare-cumparare sa fie anulat mai tarziu si trecut la executare silita, iar eu sa raman cu "buza umflata" si sa-mi ramana sa dau in judecata vanzatorul ?
Multumesc ptr raspunsuri.
In primul rind, daca din certificatul de cf rezulta ca imobilul este grevat de o sarcina (ipoteca), fereste-te pentru ca in acest caz esti cumparator de rea-credinta iar creditorul poate solicita anularea cvc si recuperarea bunului din miinile oricui se afla.
Daca in certificatul de cf nu exista mentiuni cu privire la vreo sarcina, dar exista in cf, nu ti-as recomanda cumpararea din aceleasi motive, pentru ca exista atunci o eroare in acel certificat (voita sau nu).
Daca, asa cum spune vinzatorul, cererea de instituire a sechestrului AVAS a fost respinsa, sa-ti faca dovada cu o hotarire data in dosarul mentionat si in cf., pentru ca in acest caz poti cumpara, sarcina nefiind radiata inca pentru ca debitorul a omis, sau hotarirea nu este inca redactata (caz in care cere-i o copie legalizata de pe minuta).
Atentie, insa la numarul de dosar inscris in cf care trebuie as corespunda cu numarul de dosar de la instanta!
Poti alege un alt notar si spune-i si lui in ce situatie te afli si vezi ce-ti recomanda!
Succes!
Multumesc celui care s-a ostenit sa-mi raspunda. Intre timp am mai aflat si eu ceva si am hotarat sa renunt la aceea garsoniera, ptr a nu avea probleme mai tarziu.
Poate sunt si alti interesati de astfel de probleme, de aceea expun situatia mea aici. Sunt cazuri (cei drept foarte mici) in care, desi certificatul de sarcini este liber, sa apara probleme, si prin urmare, printr-o hotarare judecatoreasca actul de vanzare-cumparare sa fie anulat, iar tu, cumparatorul de buna-credinta, sa ramai cu "ochii in soare" si sa nu poti sa-ti recuperezi banii decat dand in judecata vanzatorul.
Repet cazul meu (cu informatii certe): Domnul "X" (prin firma sa)face un imprumut la banca si gireaza imprumutul cu utilajele din dotare, acesta nu este capabil sa returneze imprumutul, prin urmare datoriile bancii sunt preluate de catre AVAS, iar acesta cere sechestru pe bunurile personale, printre care si garsoniera respectiva. Cererea catre Biroul de Carte Funciara este respinsa pe motiv ca nu este intemeiata. Persoana "X" afla acest lucru si vinde catre unei cunostiinte garsoniera sperand sa i sa piarda urma. Vanzarea are loc a doua zi dupa primirea somatiei de sechestru. La nici 3 saptamani de la vanzare, noul proprietar "Y" pune in vanzare garsoniera. Iar noul cumparator (eu) cu certificatul de sarcini liber (inca) intru in posesia garsonierei. Intre timp AVAS-ul da in judecata primul proprietar ( persoana "X") si probabil si Biroul de Carte Funciara, cum ca la ora cererii de sechestru pe bunuri, bunul imobil era inca in proprietatea celui somat. Obtine castig de cauza si prin urmare poate cere anularea celor 2 acte de vanzare-cumparare, iar ultimul cumparator ramane pagubit cu valoarea garsonierei.
In concluzie, atentie mare, se pot da tzepe si cu acte legale in regula.