avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mai pot depune intampinare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mai pot depune intampinare?

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire legata de termenul de depunere al unei intampinari.
Mama mea este mostenitoarea (alaturi de alti mostenitori) a doua terenuri (unul intravilan si altul extravilan). A fost chemata in judecata pentru iesire din indiviziune.La primul termen a fost greva si nu s-a judecat. La al doilea termen doar s-a luat la cunostinta dosarul si atat. Nici mama si nici ceilalti mostenitori nu au depus o intampinare. Stiu ca intampinarea poate fii depusa cu cel putin 5 zile inainte de prima infatisare sau direct in ziua procesului la instanta de judecata. Intrebare mea este daca mai are drepul sa depuna aceasta intampinare direct instantei (tinand cont ca procesul se desfasoara la ploiesti iar mama sta in bucuresti). Intampinarea poate fii facuta in numele tuturor mostenitorilor sau trebuie ca fiecare mostenitor sa faca cate una( tinand cont de faptul ca toti mostenitorii ''parati" doresc acelasi lucru: impartirea terenurilor conform legii)?Daca nu mai poate fii depusa intampinarea, poate face o declaratie la notariat in care sa specifice ce anume doreste si sa o depuna instantei sau exista o alta cale?
Si intampinare a trebuie facuta neaparat de un avocat sau poate fii facuta si de o persoana cu studii juridice?
Ce se intampla daca nu poate ajunge la proces la urmatoarele termene?
Cel mai recent răspuns: bettyna , utilizator 12:14, 22 Noiembrie 2009
Art. 117Cpc
Cand sunt mai multi parati, ei pot raspunde toti impreuna sau numai o parte din ei, printr-o singura intampinare.

Art. 118Cpc
Intampinarea este obligatorie, afara de cazurile in care legea prevede in mod expres altfel.
Alineatul 2 Abrogat prin Legea nr. 219/2005.
In cazul in care paratul nu este reprezentat sau asistat de avocat, presedintele ii va pune in vedere, la prima zi de infatisare, sa arate exceptiile, dovezile si toate mijloacele sale de aparare despre care se va face vorbire in incheierea de sedinta; instanta ii va acorda, la cerere, un termen pentru pregatirea apararii si depunerea intampinarii.
Art. 242Cpc
..................
Cu toate acestea pricina se judeca daca reclamantul sau paratul au cerut in scris judecarea in lipsa.
Inteleg ca intampinarea poate fii trimisa si prin posta? Intampinarea trebuie timbrata cand este depusa? Intreb acest lucru pentru ca daca o intocmeste un avocat din Bucuresti (dar nu il angajez sa o si reprezinte) trebuie timbrata la notariat si apoi o pot trimite prin posta? Sau trebuie depusa personal si nu trebuie sa o mai timbrez la notariat?
se poate depune personal/ prin posta
nu se timbreaza.
puteti apela la un avocat in vederea redactarii intampinarii . nu este obligatoriu sa va si reprezinte in instanta. dar intampinarea este foarte importanta si de aceea este recomandat sa fie redactata de un avocat .
Domnule sau doamna, ar fi tare indicat ca mama dv. sa discute cu un avocat, caci u stiu in ce masura intelegeti dv. sau dumneaei cele ce va aratam noi aici.
Nu exista termen de judecata la care sa se ia numai la cunostinta dosarul si atat. Cauza s-a amanat din cauza uneia sau mai multor parti.
Motivul oentru care s-a amanat cauza este cel care ne poate spune daca se mai poate depune intampinare sau nu.

Cat priveste timbrajul, nu stiu exact ce anume urmeaza sa depuna mama dv.: intampinare sau cerere reconventionala, in functie de asta se timbreaza ori nu.

Dosarul se poate judeca si in lipsa, insa uneori se pot pierde drepturi procesuale importante in acest caz. Depin de de dosar, de solicitarile partilor etc.

Sigur ca intampinarea poate fi redactata de un avocat sau de orice alta persoana (fie jurist, fie nu) insa trebuie tinut cont ca avocatul de instanta stie ce inseamna un litigiu si are experienta in a cunoaste ce probe, ce argumente "atinge" instanta si ce nu.
Depinde si de domeniul in care actioneaza avocatul sau consilierul juridic rspectiv, juristul in general... Dar cum este o chestiune de drept civil, cu exceptii destul de putine, nu prea cunosc juristi non-avocati care sa aiba experienta de instanta in mosteniri.
Dar... depinde ce ce doriti, de ce urmariti dv., cat e de greu sau de simplu de obtinut etc.
Ca sa ma fac inteleasa speta sta in felul urmator: Strabunicul a avut 2 terenuri(intravilan si extravilan). In urma decesului acestuia copii lui (bunicul si fratii acestuia ) au venit ca mostenitori. Niciunul nu a cerut iesirea din indiviziune. Dupa decesul acestora, mostenitorii lor (respectiv mama, fratele ei si verii lor ) au urmat la succesiune. Verisoara mamei a hotarat ca a venit timpul ca fiecare sa iasa din indiviziune asa ca a deschis proces pentru iesire din indiviziune si a chemai toti mostenitorii in judecata pentru acest lucru. In cererea de chemare in judecata nu s-a specificat nimic altceva decat iesirea din indiviziune asa cum prevede titlul de proprietate (titlu de proprietate in care erau trecuti toti mostenitorii actuali ). Sincer, nu stiu de ce trebuie sa mai facem intampinare daca in cererea de chemare in judecata nu s-a specificat decat ca cere iesirea din indiviziune asa cum este trecut si in titlul de proprietate. Momentan nimeni nu s-a ridicat cu pretenti (nimeni nu a cerut mai mult decat prevede legea).
Aceasta este intreaga speta.
Multumesc mult tuturor care mi-au raspuns.

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar vylut vylut Buna ziua! Am calitate de parat intr-un dosar de partaj judiciar. Am depus intampinare in termenul legal. A doua zi dupa depunerea intampinarii, am primit ... (vezi toată discuția)
Partaj dorel13 dorel13 Am avut un proces in care, in cererea de chemare in judecata avocatul a scris \"partaj si iesire din indiviziune\" Este vorba despre un teren agricol de pe un ... (vezi toată discuția)
Apel, citarea părților. este obligatori să se prezinte și pârâții? dorel13 dorel13 lS-a facut un apel la o hotarare judecatoreasca data de judecatorie. Au primit citatie si paratii. Este obligatoriu sa se prezinte si paratii ? daca da, cum ... (vezi toată discuția)