avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara neachitata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara neachitata

Sunt divortate din 1997 , si am ramas cu un baietel .Problema e ca fostul sot nu a mai achitat pensia din 2005. L-am sunat prin 2007de 2-3 ori si mi-a spus ca plateste esalonat. Mi-a trimis 5 mil. (cum era atunci ) si apoi pauza.As vrea sa-l dau in judecata dar nu mai stiu cum sa calculez pt. ca a trecut o perioada destul de lunga.Desi el lucreaza eu ma raportez la salariul de minim pe economie 1/4.Nu mai stiu ce salariu era atunci 2005,2006,2007 2008 si daca pot cera o marire (datorita inflatiei sau altceva )Vreau sa stiu cit revine pe fiecare an, ex.750 lei+ majorarea de 6% procente pe anul 2005. Eu am fost destul de intelegatoare cu el der totul are o limita.MULTUMESC ANTICIPAT
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 08:50, 23 Noiembrie 2009
Puteti solicita majorarea pensiei de intretinere.
Puteti face plangere pt abandon de familie-art.305Cp:
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.
Spuneti ca ati divortat in 1997. Cand a fost ultima hotarare de stabilire a pensiei de intretinere? Daca la data stabilirii pensiei de intretinere aceasta a fost hotarata in cuantum de x lei reprezentantd 1/4 din salariul minim pe economie la acea data, atunci tatal copilului va datoreaza suma stabilita exact in hotarare. Marirea acestui cuantum nu opereaza automat de fiecare data cand se modifica salariul minim pe economie, dv va puteti adresa instantei pentru majorarea cuantumului datorita majorarii salariului minim, de la data introducerii actiunii, nu si retroactiv.
Chiar daca pensia de intretinere nu a mai fost platita din 2005, dv. o puteti solicita si recupera numai pe ultimii trei ani, nu mai mult, deoarece pentru celelalte sume a intervenit termenul de prescriptie.
puteti investi instanta de judecata cu o actiune in pretentii, solicitand obligarea paratului la plata pensiei alimentare pe ultimii trei ani .
daca doriti ca fostul sot sa fie tras la rspundere pt nerespectarea obligatiei de plata a pensiei alimentare, puteti face plangere penala pt savarsirea infractiunii de abandon de familie.
aceasta infractiune este reglementata de art. 305 c.penal .
plangerea penala o puteti face la politie/parchet.


Stiu ca se face o plingere penala la politie sau parchet pt. abandon de familie dar....salariul minim pe economie in 2005 era unul si altul e in 2009.De ex.daca salariul minim pe economie era de 5 mil lei din veniturile lui nete si permanente,1/4 pensia copilului era de 1 250 000( un mil. douasutecincizeci lei )pe luna, ori 12 luni=16 mil/ an ( acum + majorari pt ca suntem in 2009 )
pensia din 2005 cum a fost stabilita? suma fixa? procent? daca a fost stabilita procentual, la ce este raportata?

Alte discuții în legătură

Care este instanta competenta sa judece solicitarea de recalculare a pensiei alimentara mariela_ag mariela_ag Buna ziua! Ma gasesc in urmatoarea situatie: In martie 2007 s-a emis hotararea judecatoreasca (ramasa definitiva si irevocabila) prin care fostul sot este ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie alimentara pentru copil juliaeva juliaeva Buna ziua In urma sentitei din anul 2010 tatal fetitei mele a fost obligat la plata unei pensii de 115 ron in favoarea copilului . La stabilirea acestei ... (vezi toată discuția)