avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara neachitata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara neachitata

Sunt divortate din 1997 , si am ramas cu un baietel .Problema e ca fostul sot nu a mai achitat pensia din 2005. L-am sunat prin 2007de 2-3 ori si mi-a spus ca plateste esalonat. Mi-a trimis 5 mil. (cum era atunci ) si apoi pauza.As vrea sa-l dau in judecata dar nu mai stiu cum sa calculez pt. ca a trecut o perioada destul de lunga.Desi el lucreaza eu ma raportez la salariul de minim pe economie 1/4.Nu mai stiu ce salariu era atunci 2005,2006,2007 2008 si daca pot cera o marire (datorita inflatiei sau altceva )Vreau sa stiu cit revine pe fiecare an, ex.750 lei+ majorarea de 6% procente pe anul 2005. Eu am fost destul de intelegatoare cu el der totul are o limita.MULTUMESC ANTICIPAT
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 08:50, 23 Noiembrie 2009
angel36 a scris:

Stiu ca se face o plingere penala la politie sau parchet pt. abandon de familie dar....salariul minim pe economie in 2005 era unul si altul e in 2009.De ex.daca salariul minim pe economie era de 5 mil lei din veniturile lui nete si permanente,1/4 pensia copilului era de 1 250 000( un mil. douasutecincizeci lei )pe luna, ori 12 luni=16 mil/ an ( acum + majorari pt ca suntem in 2009 )


Dv. probabil vorbiti de venitul lui mediu, caci altfel, nici acum in 2009 netul salariului minim pe economie nu este decat 460 lei...
Mentionez ca pensia alimentara a copilului o scot de la el numai cu plingeri penale la parchet, deci, cred ca stiu cam ce trebuie sa scriu in ea.Pensia a fost stabilita procentual ,1/4, nu suma fixa. si se raporteaza la salariul minim pe economie.Am si explicat mai sus si sincer nu cred ca salariul minim mai e de 460 lei.Daca stie cineva cit era salariul in 2005,2006....... si cind s-a majorat. Daca e o statistica,cine o face si cum o obtin? Si nu stiam ca doar pe ultimii 3 ani se recupereaza,El s-a tot plins ca nu are bani , ca are unele probleme si am vrut sa fiu intelegatoare pina-si va rezolva problemele dar ...................astept du mare nerabdare un raspuns .
Evolutia salariului minim:
anul 2009 (ianuarie - decembrie) - 600 RON
anul 2008 (octombrie - decembrie) - 540 RON
anul 2008 (ianuarie - septembrie) - 500 RON
anul 2007 - 390 RON
anul 2006 - 330 RON
anul 2005 - 310 RON
anul 2004 - 2.800.000 ROL
anul 2003 - 2.500.000 ROL

Prima solutie este plangerea penala, pentru toata perioada - dupa ce plateste va puteti retrage plangerea. (asta este recomnadarea mea sa faceti, si direct la parchet - daca observati taraganari ale politiei, insistati cu adrese si memorii. pe alocuri, politia este celebra prin pasivitatea cu care trateaza abandonul de familie.)
A doua solutie: numai daca este infiintata din oficiu poprire pe veniturile tatalui la angajatorul acestuia - sa faceti o cerere de validare a popririi, in cadrul careia sa cereti amendarea tertului poprit care nu si-a executat obligatiile, din rea credinta. Poate aceasta actiune ii va scutura putin.
A treia solutie: o actiune separata, in pretentii, pentru executarea silita a sumei aferente ultimilor trei ani. Veti solicita si scutire de la plata taxei de timbru. Suma pe are o cereti se va calcula raportat la salariul minim pe economie din fiecare luna din ultimii trei ani. (cum ati fost sfatuita mai sus)

In paralel cu toate astea, incercati sa promovati si o actiune de majorare a pensiei alimentare, pe motiv ca salaraiul tatalui s-a modificat de la minimul pe economie. In aceasta actiune aveti sansa sa: 1. aflati unde lucreaza tatal, si, la final, sa se instituie direct poprire pe salariul lui, la unitatea unde este angajat. 2. obtineti stabilirea pensiei in suma fixa, nu in procent, in functie de venitul lui in ultimeme 3 luni.
In mod obisnuit, este gresita stabilirea sumei in procent. Desi de obicei acest lucru avantajeaza parintele la care se afla copilul, prin scutirea de actiuni de majorare, stabilirea pensiei in procent are, pentru dvs., marele dezavantaj ca nu stiti intotdeauna cati bani aveti de primit, si va priveaza de sansa sa promovati actiune in majorare (in cazul dvs., prin asta s-ar lamuri mai multe incurcaturi).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este instanta competenta sa judece solicitarea de recalculare a pensiei alimentara mariela_ag mariela_ag Buna ziua! Ma gasesc in urmatoarea situatie: In martie 2007 s-a emis hotararea judecatoreasca (ramasa definitiva si irevocabila) prin care fostul sot este ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie alimentara pentru copil juliaeva juliaeva Buna ziua In urma sentitei din anul 2010 tatal fetitei mele a fost obligat la plata unei pensii de 115 ron in favoarea copilului . La stabilirea acestei ... (vezi toată discuția)