avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plateste in cazul unei defecțiuni la coloana de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plateste in cazul unei defecțiuni la coloana de apa ?

Buna ziua !
Va prezint o situație : coloana de apa ( baie ) s-a fisurat , ( bănuim )între etajul 3 si 4.
Cand propietarul de la Et. 4 folosește toaleta , apa curge prin fisura pana la parter, unde s-a infiltrat deja in camera.
Propietarul de la Et. 3 este de acord sa vina o firma specializată , sa constate, exact , unde este defecțiunea si sa remedieze problema.
Dar, acesta dorește ca firma care executa reparația sa plătească si eventualele pagube produse( trebuie sa spargă la masca , ca sa aibă acces ), sau dacă nu, sa se plătească din fondul de reparații si sa se construiască la loc , asa cum a fost, tot de care firma sau dacă nu, de asociația de proprietari.
Va rog sa ma lămuriti, daca are dreptate.....după legea 196/2018, pare ca da, (ART. 31), dar baia a fost prevăzută din construcție du 2 uși de vizitare, una deasupra de chiuveta ( care este zidita..faianța,,..) si una sub chiuveta , dar care este destul de mica ( a fost mai mare ...) si nu prea este loc de executat reparații .
In concluzie, nu cred ca este corect sa se plătească din fondul de reparații, de la toți proprietarii, cred ca ar trebui de pe coloana respectiva , sa plătească proprietarii, iar cu reparația de către firma sau asociație ...
Va Multumesc !









Cel mai recent răspuns: Livingston , utilizator 14:35, 9 Martie 2019
Evident ca la Asociatia dv. trebuie facuta o constatare de catre instalatori si dupa aceea trebuie vazut daca scurgerea este pe partea Asociatiei sau de vina este un ap. Daca coloana este fisurata ar curge tot timpul nu numai cand este folosita tualeta ar tine de canalizare daca numai atunci apar problemele .

Cu privire la exeutia lucrarii , instalatorii platesc despagubiri numai daca se constata ca este vina lor si au adus daune ap. Proprietari de ap. sunt obligati sa nu obtureze sau sa zideasa instalatiile la parti comune ale Asociatiei , instalatiile trebuie lasate cum le-a facut costrutorul cu acces de lucru in cazul unei avarii. Daca acele masti au fost zidite sau obturate in cazul unei reparatii Asociatia de proprietari nu despagubeste abuzurile facute de prorietari prin imposibilitatea de a remedia avaria .

In cazul unei avarii la coloana principala de apă rece sau caldă sau coloana de canalizare cheltuielile de reparație se plătesc de toți proprietarii din toate scarile conform părții indivize din Asociație .
Conform dispozitii in vigoare administararea partii comune,intretinerea si reparatia acesteia intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Problema concreta consta in acea ca de multe ori pentru a se evidentia factorul generator de pe instalatia parte comuna este necesar sa se dezafecteze zone din proprietatea individuala
Legiuitorul a dispus reguli generale care prevad ca asociatia de proprietari suporta si repartizeaza c/v reparatii parti comune fara insa a obliga asociatia sa refaca finisajul partii individuale
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducta de scurgere a apei menajere din baie este bun comun ? theodora_58 theodora_58 Buna ziua, Locuiesc la etajul 3 intr-un apartament proprietate. Cand se foloseste apa la wc-ul si lavoarul de la etajul superior in mascarea din baia mea si ... (vezi toată discuția)
Teava scurgere apa wc stefanlupu stefanlupu Buna seara , ma confrunt cu o situatie si nu stiu cum sa actionez.Locuiesc intr-un bloc de 4 etaje la etajul 4.De cateva saptamani vin vecinii de la etajul 2 , ... (vezi toată discuția)
Am un vecin deasupra care are o defectiune la scurgerea din baie ... Piciu Dumitru Piciu Dumitru Am un vecin deasupra care are o defectiune la scurgerea din baie in urma careia i-mi distruge tavanul baii L-am anuntat dar nu ia nici o masura Cum ar trebuii ... (vezi toată discuția)