Părinții mi-au propus să treacă imobilul lor pe numele meu, pentru a evita ca tatăl vitreg să fie moștenit de o fiică naturală, nerecunoscută de el. Ce acte trebuie să facem?
Părinții mi-au propus să treacă casa pe numele meu.Mama s-a recăsătorit când aveam 8 ani și fiind singur la părinți în familia mea,am decis sa facem o vila în urma cu multi ani. Ei locuiesc la parter,iar eu la etaj. Tatăl meu vitreg,dar singurul pe care îl recunosc ca tata, mi-a propus să-mi facă acte,deoarece el mai are o fata din flori,nerecunoscuta în certificat și fără sa fie dovedit faptul,dar pe care bunica...mama dansului a luat-o de mica și a crescut cu dansa. După moartea bunicilor,tata mi-a zis ca renunță la partea lui din moștenirea părinților în favoarea fetei,cu toate ca mai are și o sora,iar moștenirea lui implica casa bătrânească,terenuri în diferite județe și o vila împărțită în doua cu sora lui. El renunță la orice drept acolo ,deoarece locuiește fata cu familia ei în jumătatea lui din vila și cedează partea lui integral fetei,iar mie sa-mi facă acte pe proprietatea în care stam și la care am contribuit împreună de-a lungul anilor. Tatălui meu îi este frică,ca după moartea lui,fata și sora dânsului îmi vor face probleme ,chestie care nici prin gând nu mi-am pus-o vreodată,dat fiind ca sunt singurul lor fiu,dar nu strică să mă interesez totuși. Așadar vă întreb: îmi pot face probleme în urma unui deces al tatălui...ce știu,poate a unei probe ADN...test parental în care sa dovedească că tatăl meu este și al ei și să aibă pretenție și la munca mea de-o viață? Ce acte trebuie să facem pentru a-mi ști și eu la rându-mi familia și copii asigurați de liniște și de un viitor. -Vănzare-cumpărare...un testament al tatălui...etc. Vă mulțumesc anticipat!
Bună Raluko207! Din câte știu fiica a fost abandonată de mama ei când tata era în armată și luată de bunica în plasament,păstrând numele mamei ei chiar și în ziua de azi. De asemeni locuiește acolo în prezent din bine-voința tatălui și oricum după atâția ani,face parte din familia noastră,fără un drept de moștenire sau vreun drept legal dovedit.
raluk0207
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Tatăl vitreg va poate face fie un testament, fie un contract de donație.
In cazul testamentului, pentru a deveni proprietar, va trebui să dezbateti succesiunea.
În cazul donatiei, în prima faza va trebui să încheie cu mama un act de partaj in timpul căsătoriei (vorbim de bunuri comune și trebuie stabilită exact care e partea lui), iar prin donație proprietatea se transmite de la momentul încheierii contractului.
Fiica și sora nu o sa va faca probleme, pentru ca:
1. Legal, fiica e doar o străină. Si daca s-a stat asa atatia ani, o sa mai stea.
2. Sora nu este moștenitor rezervatar. Deci nu are calitatea de a solicita reductiunea testamentului sau a donatiei.
Cat priveste parte de la bunici, în primul rând, tatăl nu are la ce sa renunte cât timp bunicii trăiesc, pentru că orice pact asupra unei mosteniri viitoare și este lovit de nulitate absolută. Deci, daca e de dat, să dea bunicii înșiși cât trăiesc.
In al doilea rand nu exista "cedare in favoarea ".
Renunțarea la o moștenire este pură și simpla. Ca efect al renunțării, ar rămâne sora tatălui unic moștenitor după bunici.
Asa ca, daca nu transmit bunicii bunurile cât trăiesc (pot face acte și nepoatei și fiicei), la dezbaterea succesiunii bunicilor, recomandabil ar fi ca si tata sa ramana moștenitor împreună cu sora.
Ulterior cota să de 1/2 o va putea transmite fiicei nerecunoscute.
Știi cumva și despre acel contract între părți,ce are ca și clauză,că mă angajez cu soția să am grijă de ei și abia după...Doamne ferește,dar cât mai târziu posibil,să fiu proprietar? Îmi scapă acum denumirea,dar sper să înțelegi la ce mă refer. Eu nu tind neapărat să fiu proprietar,ci doar să-i știu pe toți ai mei liniștiți.