avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... În contractul meu cu dezvoltatorul există ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

În contractul meu cu dezvoltatorul există interdicția închiderii balconului timp de 5 ani de la cumpărare. În contractele altor clienți, încheiate cu același dezvoltator, nu există această interdicție. Este corect?

Buna ziua ! Urmeaza sa semnez peste cateva zile un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament, intr-un bloc nou construit, de la dezvoltator. Balconul are o lungime mare, si este situat la ultimul etaj ( 5 ) . Intruna din discutii cu dezvoltatorul am intrebat daca ar exista posibilitatea inchiderii balconului ( printr-unproiect comun ), iar raspunsul a fost ca timp de 5 ani nu am voie sa fac asta si ca voi regasi si in contract acest aspect. Am mai discutat si cu locatarii celorlalte 2 blocuri, si o parte au spus ca au stipulata in contract interzicerea inchiderii balconului, iar altii nu au asa ceva . Este corect ?! N-ar trebui ca toata lumea sa aiba acelasi tip de contract, cu aceleasi drepturi si obligatii ?! Spun asta pentru ca cei care nu au asa ceva in contract, ar putea sa-l inchida linistiti, pe cand noi, ceilalti, care avem asa ceva trecut in contract, nu . Cu ce-l incanta pe dezvoltator ca nu-l inchid acum, si-o sa-l inchid abia peste 5 ani ?! Din cate am inteles, locatarii celorlalte 2 blocuri au pus deja problema inchiderii cu un proiect comun, pentru toata fatada blocului, dupa 2 ierni cu zapada din plin in balcoane, fara posibilitatea de a folosi balconul pe timpul iernii, in mod special . Mentionez ca blocurile nu au spatii comune, gen uscatoare sau boxe . Iarna nu avem alta posibilitate de a ne usca rufele decat in casa, asta insemnand igrasie . Va multumesc !
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: mystic , utilizator 07:47, 12 Martie 2019
„Contractul se încheie prin negocierea lui de către părţi sau prin acceptarea fără rezerve a unei oferte de a contracta” (s.n.).

în consecinţă, „oferta” şi „acceptarea” reprezintă cele două voinţe care, prin reunire (prin acord) determină direct formarea acordului de voinţe, adică a consimţământul părţilor.


Asa ca puteti sa nu fiti de acord cu acea clauza si sa nu semnati daca nu ajungeti la un acord. Daca aveti / veti avea un contract semnat intre dvs si vanzator, nu prea conteaza cum au altii. In plus si cei ce nu au, trebuie sa obtina autorizatie de la primarie si pot sa nu obtina.
Pai nu prea mai am cum sa nu fiu de acord, Cumpar prin Prima casa, si am asteptat atata sa ajung la momentul asta al semnarii contractului. Doar ca mi se pare nedrept sa se "negocieze" un asemenea aspect important, in functie de persoana . Ori e la fel la toata lumea, ori nu, ca - in definitiv - vorbim de acelasi bloc ! E adevarat ca si cel care nu are trecuta in contract clauza asta, ar putea sa nu obtina autorizatie de constructie, dar la fel de adevarat este ca el ( daca isi inchide balconul ) nu poate fi dat in judecata pentru nerespectarea acestei clauze,pentru simplul motiv ca nu are clauza respectiva, pe cand eu - da ! Si inca ceva : as vrea macar sa dublez bara aia de inox din balcon, ca mi se pare tare vulnerabil, fiind la et.5 . ( dar e aproape ca 6, ca mai exista un fel de demisol ) . Inaltimea e de 1 m acum, asa cum prevede legea ( care cred ca e gandita de un "scund" :) ) dar unul din locatari are peste 1,80 si e senzatia aia de "gol" daca esti chiar la marginea balconului . Adica vreau sa mai fixez una, mai sus cu 20 cm. Aici ma poate da in judecata ?! Ca nu stric "fatada" blocului !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu va poate da in judecata ca puneti alta bara.
Negociati cu el clauzele din contract.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu vad ce legatura are una cu cealalta
Din punctul meu de vedere, clauza in cauza e una abuziva. Vi se cedeaza intregul drept de proprietate pentru imobilul respectiv, insa intregul nu e chiar... intreg?
In plus, din cate stiu, pentru operatiuni de modificare a fatadei (inchiderea balconului se incadreaza acolo) e necesara, oricum, autorizatie de constructie.

Legat de inconsistenta de abordare: probabil in primele conttacte (cronologic vorbind) nu a fost inclusa clauza in cauza, insa la un moment dat dezvoltatorul a ajuns la concluzia ca o asemenea clauza ar avea o utilitate, asa ca a inceput sa o includa
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca in contract ar exista clauze de reziliere daca montati geamuri as mai zice, dar din momentul in care bunul e al dumneavoastra aveti voie sa il modernizati cum vreti daca respectati legile. Pot sa treaca orice in contract, si ca nu aveti voie sa cantati in apartament, dar ... daca chiar montati geamurile ce va pot face? Asta scrie in contract? Daca nu scrie pot sa va ia caii de la bicicleta. Din momentul perfectarii contractului dezvoltatorul nu mai e proprietar si nu mai poate impune nimic.
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2019
GermanAlex, utilizator

Alte discuții în legătură

Autorizatie inchidere balcon t_alessandra t_alessandra Buna ziua, Acum o saptamana am terminat de renovat apartamentul si am aflat de la o vecina cum ca mi-ar fi trebuit autorizatie pentru a inlocui 2 geamuri de ... (vezi toată discuția)
Inchidere neautorizata a balconului, ce poate face asociatia de locatari? madanic32 madanic32 Buna ziua Locuiesc intr-un complex de locuinte nou. In contractul de vanzare cumparare al apartamentului scria clar ca nu se pot face modificari la fatada ... (vezi toată discuția)
Responsabilitate caramizi Adrianna86 Adrianna86 Buna seara! Am si eu o problema! M-am apucat sa-mi fac curatenie in casa, si prima si prima oara a trebuit sa imi schimb geamurile la bacon, aveam schelet ... (vezi toată discuția)