avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se procedează în cazul a doi moștenitori cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se procedează în cazul a doi moștenitori cu cote egale dintr-o casă și un teren când notarul spune că nu poate face și împărțirea, și darea în folosință? Se merge în instanță?

Salutare! Dacă există certificat de moștenitor de la notar pe 2 persoane care vor deține 1/2 din titlu de proprietate (pământ și casă) se poate face împărțirea prin tribunal (notarul a spus că nu poate să facă împărțirea și darea în folosință) împărțirea bunurilor (de bun acord, amândouă părți se înțeleg în împărțirea bunurilor) fără intabulare? Ce fel de cerere se depune la tribunal în acest caz? Trebuie avocați?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:39, 13 Martie 2019
Nu te pune în posesie notarul la succesiune ca moștenitor. Dar instanța de pune în posesie!

raluk0207 a scris:

Oricum o sa coste mai puțin decât în instanță. Fa cum vrei.
Dacă partajul e voluntar, cine să vă mai pună în posesie? Va luati fiecare lotul.
Nu stiu cine ti-a spus prostia ca tot in instanta ajungi.


2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce înțelegi tu prin "a pune în posesie"?
Dacă ai un act de partaj voluntar, ai intabulat dreptul de proprietate la Cartea Funciară si esti proprietatar exclusiv pe lotul tau, cine și de ce să te pună în posesie?
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2019
raluk0207, utilizator
Unde am zis eu ceva de act voluntar. Eu am spus că am Certificat de moștenitor, și nu știu ce trebuie făcut mai departe.

raluk0207 a scris:

Ce înțelegi tu prin "a pune în posesie"?
Dacă ai un act de partaj voluntar, ai intabulat dreptul de proprietate la Cartea Funciară si esti proprietatar exclusiv pe lotul tau, cine și de ce să te pună în posesie?

Într-un act voluntar pe pagina 2 (verso) dacă citești este menționat că nu există intabulare și cadastru dar cei 2 volutantarai îți iau obligația să le facă pentru a primi Titlu de proprietate și a fi trecuți în Cartea Funciară, iar la mine nu e cazul.
P.s. De pe internet am aflat că notarul după ce a făcut certificatul de moștenitor (moștenitorii sunt de acord și nu există probleme) ar fi trebuit să trimită certificatul la tribunal pentru a primi sentința... dar notarul meu spune că eu trebuie să fac asta. Eu am fost acolo și nimeni *nu are voie să se implice* (citat)... deci eu mă uit pe cer să aflu ce trebuie făcut? Mă duc la o țigancă să-mi citească în cafea?

Cu acestă ocazie vreau să le transmit felicitări celor care au făcut acest forum. În cazul tatălui meu (într-un contract pentru casă) au fost foarte rapizi și exacți. Că altfel noi restul, pleava României ne învârtim în birocrație și murim cu acte!
"de bun acord, amândouă părți se înțeleg în împărțirea bunurilor"
Adică voluntar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci...in momentul de fata ai ca act de proprietate certificatul de mostenitor. El însuși este act de proprietate. Alt titlu, sentința nu mai primesti pentru că ai.
In certificatul de mostenitor se stabilesc doar cotele, nu se împart efectiv bunurile.
Pentru împărțirea bunurilor se face documentația cadastrala și ulterior partajul.
Ori prin buna învoială, ori in caz de divergențe, la instanța.
Dacă e voluntar, se încheie la notar,dar trebuie documentația cadastrala a fiecărui bun.
Notarul ala, văzând că nu ești dispus să plătești cadastrul, te-a trimis la instanța, unde pentru partaj nu e obligatoriu.
Dar asta nu înseamnă că certificatul de mostenitor nu e valabil, nu e suficient, ca trebuie legalizat etc etc.
Presupunând că rezolvi la instanța și îți faci partajul, oricum nu iti poti intabula lotul la Cartea Funciară fără documentația cadastrala. Nu o sa poti vinde ulterior fără documentația cadastrala.
Cu alte cuvinte: mai devreme sau mai tarziu tot acolo ajungi.
Deosebirea e ca daca ai face la notar, ar costa și mai ieftin, ar dura și mai puțin, iar intabularea ti-o face notarul.

Alte discuții în legătură

Partaj după ce moștenitorii au ajuns la o înțelegere: în instanță sau la notar? sorin33 sorin33 1 Pt,dezbaterea succesiunii,am primit anexa 24 de la primarie si am ajuns la o intelegere cu toti mostenitorii trecuti in anexa cu privire la impartirea masei ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar fara intabulare? justme1 justme1 Buna ziua, as dori sa fac fac succesiunea dupa moartea parintilor mei (suntem doi frati). Ne-am inteles asupra impartirii si am mers la notar, cu toate actele ... (vezi toată discuția)
Dezbatere moștenire cris2020 cris2020 Tata a decedat în mai 2018. Suntem două surori și mama e in viață. In urma decesului tatălui au rămas un apartament și o casă. Mama are o oarecare ... (vezi toată discuția)