avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... viciu de procedura la disponibilizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

viciu de procedura la disponibilizare

Buna ziua, ma adresez dvs. in speranta unui raspuns favorabil. Faptele sunt urmatoarele:
-in data de 13.11.2009 mi s-a adus la cunostinta verbal de catre angajator ca se doreste incetarea contractului de munca in urma caruia eu desfasuram activitati de inspector resurse umane si din acea zi nu am mai avut acces in firma;
-angajatorul nu a putut sa prezinte un motiv clar pentru care ma disponibilizeaza decat acela ca nu poate plati 2 oameni pentru acelasi job, in conditiile in care cu 1 luna in urma a angajat o persoana ca sef serviciu resurse umane, asigurandu-ma ca nu voi fi disponibilizata dar ca este necesar sa ii predau noului angajat o lista cu toate lucrarile mele;
-mentionez ca la data disponibilizarii nu am semnat nici un document din care sa reiasa ca doresc sa incetez contractul prin demisie, acordul partilor sau o adresa prin care mi se aduce la cunostinta desfiintarea postului, deoarece nu m-i s-a parut logic ca eu sa ma disponibilizez singura, iar noul coleg nu avea destula stiinta despre acest aspect care reprezinta o procedura importanta la incetarea unui contract;
-in alta ordine de idei, eu am fost angajata in acesta firma din august 2004 si eram singurul inspector de resurse umane iar in acesta calitate am obtinut inca din 2005 avizul ITM de completare carnete de munca la sediul angajatorului, cel curent fiind valabil pana la sfarsitul anului 2009, dar care ar trebui sa isi inceteze valabilitatea odata cu incetarea contractului de munca;
--in toate aceste evenimente mentionate mai sus, eu consider ca masura de disponibilizare s-a aplicat in mod abuziv de catre angajator, iar inchiderea contractului nu are temei legal fara un document semnat de mine.
Ce ma sfatuiti sa fac in acesta situatie, credeti ca ar trebui sa imi intocmesc singura documentele de incetare a contractului de munca, si daca da, in ce conditii si la ce termen?
Eu ma gandeam la posibilitatea de a-i actiona in instanta pe motiv de viciu de procedura, dar nu stiu ce sanse am ca sa castig.
Astept raspunsul dvs. si eventual o recomandare. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 16:55, 20 Noiembrie 2009
Eu nu vad nicio incetare a cim-ului ci prin restrictia impusa de angajator de a nu mai intra in firma ati fost pusa in situtia de a nu putea sa va indepliniti obligatiile de munca si consider esential sa aveti dovezi in acest sens.
Faceti o plangere la ITM si puteti sa actionati si angajatorul in instanta, motivul fiind desfacerea ilegala a contractului de munca.
Este clar vorba de un abuz, care depaseste cu mult un simplu viciu de procedura, este vorba de rea-vointa.
E clar ca angajatorul nu va mai doreste in functie, dar pt asta trebuie desfacut contractul de munca in conditiile legii, fie prin demisie, ceea ce nu este cazul si nu va sfatuiesc sa o semnati daca nu sunteti de acord, fie disciplinar, in urma unor etape de comisie disciplinara etc. dar pt motive concludente si reale, fie prin desfiintarea postului si atunci ati intra in somaj, ceea ce vad ca nu este cazul.
Aveti grija ca pt neprezentarea la munca timp de 3 zile va poate da afara disciplinar. Grabiti-va cu plangerea la ITM si mentionati ca nu vi se permite accesul la serviciu.
mirela tuleu a scris:

1. faptul ca nu ati fost primita la serviciu, trebuie sesizat urgent itm-ul, pt ca in situatia data angajatorul va poate transmite o convocare prin posta si apoi sa va desfaca cim pt absente nemotivate. sau prezentati-va la lucru si cereti sa vi se comunice in scris preavizul, daca nu sunteti de acord
2. cum doriti sa va faceti dvs pt dvs decizia de incetare a cim daca nici macar nu aveti acces in unitate?
3. trebuie sa ii lasati sa va desfaca cim, dupa comunicarea deciziei aveti termen 30zile sa o contestati in tribunal.
Multumesc pentru sfat, dar nu stiu daca pot dovedi acest aspect deoarece accesul la sediul firmei se face in sistem electronic numai in baza unei cartele valide si care mi-a fost retinuta la data cand mi-a fost comunicata (verbal!) decizia de incetare a contractului de munca , iar colegii care pot dovedi acest lucru, respectiv ca mi-a fost taiat accesul si retinuta cartela, sunt inca angajati la acesta firma si nu cred ca vor fi dispusi sa confirme cele spuse.
mergeti la serviciu cu 2 persoane straine, pe care ulterior sa le puteti folosi ca martori ... notificati angajatorul sa va primeasca la serviciu prin posta - scrisoare cu valoare declarata si confirmare de primire (sa aveti dovada continutului)

mergeti si la itm, nu va lasati ... pt faptul ca nu v-ati mai prezentat la serviciu, daca stabilesc ca s-a prejudiciat buna desfasurare a activitatii si s-au produs pagube va poate actiona angajatorul in instanta sa va ceara daune

luptati pt corectitudine si pt drepturile dvs#-o

Alte discuții în legătură

Perioada de preaviz proex proex Buna ziua! In data de 11 11 2009 mi-a fost inmanat de catre conducerea firmei la care lucrez un preaviz de 20 zile lucratoare,incepind cu data de 12 11 ... (vezi toată discuția)
Lipsa semnatura angajat pe contract simt simt Buna seara, In cazul in care un angajat, ( chiar responsabil resurse umane), nu a semnat actele proprii din dosarul de angajare si a plecat din firma, ce ... (vezi toată discuția)
Mai vad salar dupa demisie neacceptata? leustean leustean buna ziua, as vrea sa stiu daca mi se desface contractul de munca indisciplinar (3 zile nemotivate - nu mi-a acceptata demisia la zi), are voie angajatorul sa ... (vezi toată discuția)