avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mai vad salar dupa demisie neacceptata?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mai vad salar dupa demisie neacceptata?

buna ziua, as vrea sa stiu daca mi se desface contractul de munca indisciplinar (3 zile nemotivate - nu mi-a acceptata demisia la zi), are voie angajatorul sa nu-mi dea restul de bani? si daca are motiv sa ma dea in judecata? (asa am fost amenintat)
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 16:35, 2 Octombrie 2009
Angajatorul este obligat sa va plateasca drepturile salariale pana in momentul (ziua) incetarii contractului individual de munca, indiferent pe ce temei (inclusiv cel disciplinar).
Pentru actionarea in judecata este nevoie de un alt motiv decat cel al lipsei nemotivate de la serv ( ex: producerea unui prejudiciu).
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
Edbah, utilizator
In primul rand v-as spune ca demisia este un act unilateral care nu se aproba dar care conditioneaza salariatul fata de angajor la respectarea preavizului legal.
In timpul acestui preaviz, salariatul are aceleasi drepturi si obligatii ca si pana la prezentarea demisiei, prezenta la serviciu fiind una dintre ele.
Daca totusi contractul dvs. de munca a fost desfacut disciplinar, pentru absente nemotivate, angajatorul are obligatia legala sa va plateasca toate drepturile salariale pentru munca prestata, drepturi care se calculeaza pana in ultima zi de activitate efectiva.(prezenta la serviciu).
Cu actionarea in judecata nu sunteti foarte clar. Reveniti cu amanunte.
Demisia este un act unilateral de vointa care se aduce la cunostinta angajatorului.

In perioada de preaviz daca nu v-ati prezentat la serviciu vi se poate desface disciplinar contractul individualde munca.

Plata salariului este obligatoriu,in Codul Muncii Art. 164. - (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
multumesc Edbah. pt. Daniela: cand am intrebat in ce zi sa vin dupa bani (lichidarea), mi s-a spus ca s-ar putea sa ne vedem la proces... lipsa mea nemotivata poate fi prejudiciu? (mentionez ca dupa 2 zile nemotivate mi-am depus demisia ulterior neacceptata)
Dar de ce trebuie sa intrebati? nu aveti o data stabilita pentru plata salariului?
Daca totusi vi se rufuza in continuare plata acestui drept, puteti formula impotriva angajatorului dvs. o actiune avand ca obiect plata drepturi salariale cuvenite, care este scutita de taxa de timbru.
Lipsa nemotivata, in esenta ei nu este un prejudiciu este o abatere disciplinara, insa raportat la o anumita situatie de fapt ar fi posibila si o astfel de abordare care insa trebuie dovedita de cel care reclama acest prejudiciu.
Ne dati insa foarte putine amanunte....

Alte discuții în legătură

Imputare marfa lipsa la inventar CARMEN GHIMBASAN CARMEN GHIMBASAN Buna ziua. Am avut un angajat lucrator comercial cu gestiune care si-a dat demisia si care in ultimele doua zile de preaviz cand trebuia sa inventariem marfa ... (vezi toată discuția)
Ajutor,ajutati-ma nykolla nykolla am si eu mare probema,ce se poate intampla daca sefa mea nu vrea sa imi accepte demisia?pt ca miam depus demisia unde anume lucram si nu vrea sa mi-o accepte ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi anelice anelice BUna ziua, In cazul in care doresc sa -mi schimb locul de munca am dreptul de a-mi prezenta demisia la zi ? Adresez aceasta intrebare deoarece angajatorul ... (vezi toată discuția)