Buna ziua! In data de 11 11 2009 mi-a fost inmanat de catre conducerea firmei la care lucrez un preaviz de 20 zile lucratoare,incepind cu data de 12 11 2009.Astazi,13 11 2009,intrucat am facut "imprudenta" de a-i cere conducerii si un salariu compensatoriu,conform art. 78[1] din CCMuN ,directoarea unitatii m-a dat afara din firma,informandu-ma totodata verbal ca ma va da afara pe motiv de indisciplina si mi-a fost interzis accesul in firma,{mentionez ca mi s-a desfacut contractul cu art.65[1]}.As dori un raspuns avizat la urmatorea intrebare: m-ai poate firma schimba articolul mentionat in preaviz cu alt articol ,aceasta modificare intervenind in perioada efectiva a preavizului?,daca da,pe ce temei legal.Multumesc anticipat.
Din punct de vedere legal nu va poate inceta contractul de munca cu alt articol mai ales acum cand perioada de preaviz a expirat si pentru motivul ca v-ati cerut drepturile garantate de lege.
Faceti o cerere in acest sens catre societate, in dublu exemplar pe care obtineti numar de inregistrare de la secretariat sau la resurse umane si daca nu va acorda salariul compensatoriu sesizati Inspectia Muncii. Poate un control o sa ii trezeasca la realiate.
Avand in vedere faptul ca doar ati primit preavizul, o absentare in aceasta perioada va poate aduce in situatia de a fi concediata.
Inaintati ITM-ului o reclamatia prin care aratati faptul ca va este intezis accesul in societate riscand concedierea pentru absente nemotivate. Depuneti la societate un memoriu prin care solicitati primirea la locul de munca prinposta cu confirmare de primire in caz contrar actionand in instanta societatea pentru ingradirea accesului la locul de munca. Personal as actiona in instanta direct societatea pentru acest abuz care poate fi speculat ca o absentare nemotivata de la serviciu ce poate fi urmata de oncediere.
Pt nikol.ilea
Perioada de preaviz nu a expirat abia a inceput.
Da ar putea, neputand intra in firma sa va concedieze disciplinar, ar fi bine sa sesizati ITM ca nu va primesc in societate pe perioada preavizului relatand, in sesizare, cele intamplate.
Scuze,poate nu am fost prea explicit;sunt in ziua a doua a preavizului.Inca o intrebare:daca firma refuza sa-mi inregistreze cererea de acordare a unui salariu compensatoriu si-mi va interzice in continuare dreptul de acces in societate,eu cum procedez pentru a efectua celelalte zile de preaviz?Mentionez ca,desi unitatea are cca.70 de angajati legal si 8 angajati fara contract,inclusiv pe postul meu restructurat,noi nu avem secretariat si nici birou resurse umane ,toate actele [adeverinte diverse,contracte de angajare ,facturi] trec pe la directoarea care mi-a desfacut contractul de munca.
Ai dreptate titiana :">
Daca nu vor sa inregistreze cererea si nici sa va primeasca la munca, atunci sesizati Inspectia Muncii. Pe perioada preavizului puteti absenta de la serviciu 4 ore/zi fara sa va fie afectate drepturile salariale.
Angajatorul ar trebui sa inteleaga ca simpla lui dorinta nu este baza legala.