avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Trecere de la pensia de boala/invaliditate grd III la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Trecere de la pensia de boala/invaliditate grd III la pensia pentru limita de varsta

Sunt nascuta in martie 1958 si sunt pensionata de boala/invaliditate grd III din 2013 iar din martie 2014 am devenit nerevizuibila deoarece aveam 56 de ani si vechimea completa (35 ani, 2 luni si 11 zile-inclusiv ei 4 ani de facultate).Nu am mai lucrat in acest interval.Urmeaza sa implinesc 61 de ani si indeplinesc conditiile sa trec la pensia pentru limita de varsta. Cum trebuie sa procedez? Se face trecerea automat? Este obligatoriu sa depun cerere de transfer dintr-o categorie in alta la casa de pensii teritoriala? Ce se intampla daca nu depun? Sa ma duc la Comisia de expertiza unde mi s-a dat decizia medicala si sa solicit transferarea dosarului la casa de pensii sau acesta a fost deja trimis cand am devenit nerevizuibila? Cat dureaza procesul de trecere? As vrea sa evit discontinuitatea de 3 luni in incasarea pensiei lunare datorate re/calcularii/emiterii noii decizii/platii retroactive a drepturilor, neavand cum sa ma sustin financiar in aceasta perioada.Este posibil ca pensia pentru limita de varsta sa fie mai mica?
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2019
danielatoma52, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:52, 11 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 263/2010
art. 82
(1) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă.

(2) În situația prevăzută la alin. (1) se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
.....

Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă se realizează din oficiu.
[ link extern ] -

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate nerevizuibila. DORINAIDU DORINAIDU Gen:F Data nasterii:22.08.1958 Stagiul de cotizare: 28 ani 5 luni 13 zile,din care grupa 2-a 6 ani 7 luni si 20 zile (considerat stagiu potential 1 an,6 ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie de varsta? dorobantuflorica dorobantuflorica sant barbat ,nascut 23.noiem.1951am o vechime de37 ani de stagiu complet de cotizare si40 ani stagiu de cotizare realizat.actualmente sant pensionat boala ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la pensie de invaliditate la pensie la limita de varsta realest25 realest25 Buna ziua. -Va rog sa imi spuneti daca este obligatoriu sa fac cerere privind trecerea de la pensia de invaliditate la cea de limita de varsta. Daca da, ce ... (vezi toată discuția)