avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... dobanzi la imprumut
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

dobanzi la imprumut

am imprumutat o persoana cu o suma de bani care nu mi-au mai fost restituiti si am deschis un proces civil.pe langa suma datorata pot sai cer dobanzi si penalitati de intarziere a platii? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:07, 23 Noiembrie 2009
Puteti cere dobanda legala comunicata de BNR.
avram1 a scris:
am imprumutat o persoana cu o suma de bani care nu mi-au mai fost restituiti si am deschis un proces civil.pe langa suma datorata pot sai cer dobanzi si penalitati de intarziere a platii?

Buna ziua,
Raspunsul la intrebarea Dvs.este cuprins in
LEGEA nr.356 din 6 iunie 2002 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti. Publicata în M.Of. nr. 425/18 iun. 2002
Articol unic. - Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr.9 din 21 ianuarie 2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti, emisă în temeiul art. 1 lit. T din Legea nr. 206/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.26 din 25 ianuarie 2000, cu următoarele modificări şi completări:
1. Articolul 1 va avea următorul cuprins:
"Art. 1. - Părţile sunt libere să stabilească, în convenţii, rata dobânzii pentru întârzierea la plata unei obligaţii băneşti."
2. Articolul 3 va avea următorul cuprins:
"Art. 3. - Dobânda legală se stabileşte, în materie comercială, la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României.
Potrivit art. 7 din Codul comercial, sunt comercianţi cei care fac fapte de comerţ, având comerţul ca o profesiune obişnuită, şi societăţile comerciale.
În toate celelalte cazuri dobânda legală se stabileşte la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, diminuat cu 20%.
Cu stima,
buna ziua
asi mai avea o intrbare daca e cu putinta.
aceasta suma i-am dato in anul 2005,actul l-am intocmit in mai 2006,in oct 2006 i-am facut o notificare printr-un birou executor,iar in 2008am cerut judecatoriei eliberarea unuiordin de plata care a fost respins ,in martie 2009 am deschis un proces civil.el invoca exceptia privind prescriptia dreptului la actiune. este posibil asa ceva? va multumesc.
in primul rand penalitati se pot cere doar in cadrul unui contract comercial.
dvs. nu puteti pretinde decat dobanda legala , comunicata de catre BNR.
din punctul meu de vedere nu s-a prescris dreptul la actiune.
solicitati respingerea exceptiei !!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitatile in contractul de imprumut rianav rianav poate sa-mi spuna cineva, va rog, daca clauza la un contract de imprumut intre doua persoane fizice prin care se aplica penalitati de 0.4% pe zi la suma de ... (vezi toată discuția)
Nivelul dobanzii legale Cabinet Av. Irina Rosulescu Cabinet Av. Irina Rosulescu Ma puteti ajuta va rog sa aflu care a fost/este nivelul dobanzii legale pt anul 2007 si 2008. Va multumesc (vezi toată discuția)
Amenda pentru nerespectarea contractului? DAYANA_Only DAYANA_Only Am si eu o nelamurire. Tot aud frecvent ca se pot ivi probleme in cazul unui control, daca sunt contracte in care se stipuleaza penalitati, dar in caz de ... (vezi toată discuția)