avram1 a scris:
am imprumutat o persoana cu o suma de bani care nu mi-au mai fost restituiti si am deschis un proces civil.pe langa suma datorata pot sai cer dobanzi si penalitati de intarziere a platii?
Buna ziua,
Raspunsul la intrebarea Dvs.este cuprins in
LEGEA nr.356 din 6 iunie 2002 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti. Publicata în M.Of. nr. 425/18 iun. 2002
Articol unic. - Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr.9 din 21 ianuarie 2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti, emisă în temeiul art. 1 lit. T din Legea nr. 206/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.26 din 25 ianuarie 2000, cu următoarele modificări şi completări:
1. Articolul 1 va avea următorul cuprins:
"Art. 1. - Părţile sunt libere să stabilească, în convenţii, rata dobânzii pentru întârzierea la plata unei obligaţii băneşti."
2. Articolul 3 va avea următorul cuprins:
"Art. 3. - Dobânda legală se stabileşte, în materie comercială, la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României.
Potrivit art. 7 din Codul comercial, sunt comercianţi cei care fac fapte de comerţ, având comerţul ca o profesiune obişnuită, şi societăţile comerciale.
În toate celelalte cazuri dobânda legală se stabileşte la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, diminuat cu 20%.
Cu stima,