avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda parcare - politia locala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda parcare - politia locala

Buna ziua.

Am si eu o nelamurire. Ieri am avut ghinionul sa primesc o invitatie din partea politiei locale Galati pt o parcare pe trotuar. Eram cu sotia si fiindca nu am stat decat 5 minute plecati din masina la intoarcere i-am prins pe politistii locali facand poze si punand invitatii. Am stat cu ei de vorba si pareau sa inteleaga situatia (nu erau locuri libere deloc in zona, tot centrul orasului e un santier, etc...) insa mi-au zis sa ma prezint azi la sectia de pol. locala pt a rezolva cumva situatia.
Am fost si am discutat cu agentul in cauza care desi mi-a dat de inteles ca fiind la prima abatere ma va ierta, a zis ca nu are cum sa nu-mi dea amenda.
Problema a fost cand a completat PV pt ca mi-a trecut toate datele mele din buletin, insa la rubrica mentiuni am zis sa noteze faptul ca nu conduceam eu masina, ci sotia mea. Am semnat doar pt luare la cunostinta si am refuzat sa semnez pt contravenient deoarece chiar daca masina e pe numele meu nu eram eu la volan.
Asta a fost tot. Am plecat fara nici o copie a PV.

Ce se va intampla acum? Vor trimite prin posta recomandata in care sa imi ceara date despre conducatorul auto (sotia mea)? Si recomandata va trebui sa fie din partea politiei rutiere in acest caz nu?

Daca am semnat doar pt luare la cunostinta si nu la contravenient cand va intra in vigoare plata la jumate in 48 ore?. La semnatura sau la primirea PV?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Shadow_x3x , utilizator 10:17, 13 Martie 2019
Nu se întâmplă nimic. Trebuie platita amenda.
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2019
mariustz, utilizator
mariustz a scris:

Nu se întâmplă nimic. Trebuie platita amenda.

Super util raspunsul n-am ce zice.
Ce intreb eu si ce raspuns imi dai tu. Pai cine plateste amenda? Contravenientul sau proprietarul masinii?
Eu am semnat doar pt luare la cunostinta nu si pt contravenient (nu am fost eu la volan). Logic ar fi sa ceara detalii despre contravenient si sa intocmeasca PV pt el si apoi dupa ce acesta semneaza se plateste amenda. Asta era nelamurirea. Cum vor proceda cei de la politia LOCALA pt ca ei nu pot cere informatii despre identitatea conducătorului auto implicat în săvârşirea unei contravenţii rutiere conform Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 11/2017.
Dar presupun ca nu stii aceste detalii de mi-ai dat acest raspuns. Ms oricum.
Astept un raspuns mai concludent si argumentat.
Mersi.
Documentat ziceți :
1. Decizia ICCJ nu e despre faptul ca nu pot sa trimită invitație, ci ca nu va pot sancționa dacă nu o onorați.
2.Cum de ați semnat PV de luare la cunoștință și nu vi s-a dat copie? Ați refuzat? Va veni acasă atunci.
3.Daca vine același PV, puteți depune în instanța plângere contravențională împotriva sa în termen de 15 zile. Altfel sunteți bun de plata.
4. In același termen ar fi bine sa plătiți și amenda la jumătate (nu mai sunt 48 de ore ci 15 zile calendaristice), după proces nu o mai puteți face, în caz de câștig va puteți recupera banii dați anterior, invocând art. 168 din codul de procedura fiscala.
5.Sincer nu vad vreo diferență în plata amenzii, dacă sunteți dvs. sau soția contravenientul.
6.Alta data nu mai stați de vorba cu ei, dacă știți ca trebuie sa va trimită acasă invitație.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2019
latka, utilizator
1. Decizia ICCJ spune asa: "doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate."
2. Am semnat PV de luare la cunostinta si nu mi s-a inmanat nici o copie. Mi s-a comunicat ca sunt liber sa plec. Era obligatia mea sa cer copia? Am crezut ca daca nu am semnat la contravenient (pt ca nu am fost eu acela) vor reface PV-ul sau mi-l vor trimite prin posta dupa ce alfa datele contravenientului.
Aici cred ca cei de la politia locala trebuie sa colaboreze cu cea rutiera pt a imi trimite recomandata ca sa afle datele conducatorului auto.
3. Asa voi proceda
4. Termenul incepe din momentul cand voi primi prin posta PV-ul sau a inceput de ieri cand am semnat de luare la cunostinta?
5. Diferenta este ca PV nu este intocmit persoanei vinovate.
6. Am fost la ei in speranta ca vor da doar avertisment cum au lasat de inteles cu o zi inainte. Daca va mai fi o data viitoare nu voi mai face greseala sa merg la sectie unde dau de toti gardienii cu 8 clase care se cred buricul pamantului.

1. Pot trimite, legea nu-i sancționează dacă o fac, asta era sensul, nu ca polițistul rutier este singurul care poate trimite și sancționa neprezentarea, știam asta. Cine merge, merge, cine nu, se cheamă ca nu l-au păcălit.
4. Data postei pe plic, când a sosit în localitate.

Alte discuții în legătură

Amenda contraventionala, nesemnarea pv de contraventie lmd_mihai lmd_mihai Buna. In data de 16 Septembrie 2012 am fost oprit in localitate de catre ag de politie brigada rutiera pe motiv ca am depasit limita de viteza,a mentionant ... (vezi toată discuția)
Parcare neregulamentara Ionut245 Ionut245 Buna seara. Am venit intr-o seara de la munca pe la ora 23 si logic ca nu am gasit nici un loc liber de parcare unde sa imi las masina. Am vazut ca undeva pe ... (vezi toată discuția)
Amenda parcare politia locala marc13 marc13 Buna ziua, Desi inteleg ca prin decizia nr. 11/2017, ÎCCJ a stabilit ca doar Politia Rutiera are dreptul sa solicite comunicarea identitatii persoanei care ... (vezi toată discuția)