avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune la un imobil supraevaluat: cum se plătesc ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune la un imobil supraevaluat: cum se plătesc sultele precizate în sume fixe dacă nu se vinde la prețul stabilit?

Buna seara,

Urmeaza sa dezbat o succesiune pentru unul din parinti, la partaj ne prezentam:

1 sot in viata
1 fiu
1 fiica vitrega, din prima casatorie a defunctului

Concret, intrebarea este legata de un imobil compus din casa+teren dobandit de soti in timpul casatoriei, pentru care consider eu ca s-a facut o supraevaluare. Am consultat listele publice date de Camera Notarilor si din calcul imi iese o suma aproape la jumatate fata de cat s-a evaluat. Imobilul in speta este ocupat in prezent de sot si fiu, fiica vitrega fiind cea care poate cere iesirea din indiviziune si plata sultei aferente. In momentul de fata, la o supraevaluare a imobilului, ea ar fi singura beneficiara a acestei sume marita - intrucat i s-ar mari partea si fiind singura succesoare ce doreste iesirea din indiviziune.

Intrebari:

1. Ce se poate face daca consider ca s-a facut o supraevaluare a imobilului? Vorbim de o suma de aprox. 400.000 EUR, versus aprox. 250.000 calculata conform grilei notarilor.

2. Ce se intampla daca se stabileste o suma la notar in urma succesiunii, insa imobilul NU se vinde la pretul stabilit? Exemplu concret: imobil evaluat la 400.000 EUR, sulta 200.000 EUR. Daca imobilul se va vinde in viitor cu 200.000 EUR (fix jumate din cat a fost evaluat), va trebui sa dau efectiv toti banii catre cealalta persoana si eu nu voi ramane cu nimic si voi dormi pe strada? Cum ma pot apara eu ca locuitor curent al imobilui (apar in contractul casei doar eu)? Mi se pare inadmisibil ca fix persoana care locuieste in aceeasi casa ca si defunctul sa fie cea mai vulnerabila la o astfel de situatie.

3. (legat de pct. 2) Se poate ca la succesiune, notarul sa zica pur si simplu: X primeste 1/3 din bun, Y primeste 2/3 bun. Fara nici o suma exacta. Si la momentul vanzarii bunului, X sau Y sa primeasca efectiv cota parte din valoarea REALA/de vanzare a bunului? Asta mi-ar fi cea mai logica solutie, insa nu stiu in ce masura se si poate face...

Multumesc si seara faina!
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 22:40, 15 Martie 2019
Cine l-a evaluat la 400 mii ?
La notar nu iesti din indiviziune decat daca va intelegeti asupra sultei pe care sa o platiti, altfel, notarul va elibereaza cate un certificat de mostenitor cu ce cota a mostenit fiecare.
Notarul l-a evaluat. Nu a fost facut vreo expertiza.

In cazul in care nu ne intelegem la sulta si ne da doar certificatul de mostenitor, presupun ca singura varianta de iesire din indiviziune ar mai fi cea din instanta?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Notarul l-a evaluat dupa grila ca sa va calculeze suma pe care i-o datorati.
Daca nu va intelegeti la notar si pt partaj, va veti adresa instantei.. Probabil fiica se va adresa ca ea are interes.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2019
gi-jane2, moderator
Il scoateti la vanzare, il vindeti si impartiti banii conform cotelor. Daca mergeti prin proces si unul din mostenitori il ia urmand sa ii despagubeasca pe ceilalti, poate sa aiba o surpriza mare la evaluare si sa se trezeasca dand la ceilalti mai mult decat face totul. Deci intelegeti-va intre voi cu calm si intelegere. Studiati piata, eventual chemati pe diversi de la imobiliare sugerand sa il scoata la vanzare si sa il evalueze - asa aflati un pret. Mai multe firme, mai multa siguranta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire parinte decedat frate vitreg alexandru23 alexandru23 Salut, De ceva timp mi-a decedat un parinte si am ajuns la partea de mostenire impreuna cu fratele meu vitreg (frate vitreg prin intermediul parintelui ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters215112 ContSters215112 Mama mea a fost casatorita 3 ani cu barbatul cu care a trait inainte timp de 15 ani in concubinaj. Nu au avut copii impreuna, fiecare dintre ei avand din prima ... (vezi toată discuția)
Despagubire iesire din indiviziune bubujxj bubujxj Buna ziuam am o mare rugaminte. Sotul bunicii mele a decedat si la 1 luna ne-am trezit cu o fiica legitima a acestuia de care nimeni nu avea habar. Bunica ... (vezi toată discuția)