avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubire iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubire iesire din indiviziune

Buna ziuam am o mare rugaminte.
Sotul bunicii mele a decedat si la 1 luna ne-am trezit cu o fiica legitima a acestuia de care nimeni nu avea habar.
Bunica mea si defunctul au trait impreuna 30 de ani, ultimii 7 casatoriti.
La succesiune s-a prezentat aceasta fiica legitima in varsta de 35 de ani, care nu si-a cautat tatal niciodata inainte sa moara.
Din pacate, pt ca asta e legea, fiicei i-a revenit 3/4 din apartamentul mostenit, iar bunicii 1/4 (apartamentul era dinaintea casatoriei) dar platit in rate in timpul concubinajului.
Eu am intrebat-o pe fiica ce are de gand sa faca cu partea ei de apartament. I-am propus sa vanda ambele mostenitoare apartamenul si fiecare sa isi ia partea sau fiica sa o despagubeasca pe sotie pt iesire din indiviziune.
Problema este ca ea nu vrea nici una din aceste 2 variante.
Notarul ne-a spus ca daca nu ne intelegem se poate rezolva in instanta, precizandu-ne, dar nu stiu la care dintre mostenitoare a facut referire, ca daca se va ajunge in instanta, avem de pierdut.
Mostenirea este un apartament cu 3 camere in Bucuresti. Din ce am gasit pe net, in zona respectiva, acesta ajunge undeva intre 70 si 80.000 euro.
Asa ca m-am gandit sa ii cerem despagubire 20.000 euro.

Intrebarea este urmatoarea:

Daca nu ne intelegem si ajungem la instatnta, daca se intampla asta cautam un avocat f bun, avem sanse sa castigam, tinand cont si de faptul ca fiica nu s-a interesat niciodata de tatal sau, iar bunica mea a avut grija de el timp de 30 ani?

Cand ma gandesc la castigare, ma gandesc la despagubirea pe care o poate primii bunica mea.

Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: bubujxj , utilizator 01:23, 30 Iulie 2011
Indiferent daca ajungeti in instanta sau nu , cotele de mostenire sunt aceleasi. Bunica 1/4 iar fiica 3/4. Asta e legea. Puteti face un partaj succesoral la notar pe cale amiabila, in urma caruia una din mostenitoare ramane cu apartamentul iar cealalata primeste o sulta, contravaloarea cotei de mostenire, sau acelasi lucru, in caz de neintelegere, in instanta.
Nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune. Partajul Il puteti cere oricand.
Multumesc pt raspuns, dar n-am reusit sa ma fac inteleasa.
Eu intrebam daca sulta de 20.000 euro pe care i-am cerut-o este bine, daca valoarea apartamentului este undeva intre 70 si 80.000 euro?

Adica in cazul in care ajungem in instanta, este posibil ca judecatorul sa dispuna platirea unei sulte mai mici? In ce baza? Evaluarea apartamentului?
In instanta pentru stabilirea sultei se va face o evaluare a apartamentului. Bunica daca poate cere un drept de creanta pentru imbunatatirile aduse de-a lungul timpului casei si pentru ratele plaitite in timpul concubinajului (daca poate dovedi cu acte).
Daca a fost dezbatuta succesiunea si s-a emis cetificat de mostenitor unde scie clar ca masa succesorala este formata di apatamentul cu pricina nu mai puteti solicita un drept de creanta.
Insa in instanta, se va evalua apartamentul si bunica va primi sulta de 1/4 din valoarea acestuia.
Va recomand sa va intelegeti pe cale amiabila deoarece in instanta se vor face multe cheltuieli:
1. Daca aveti cetificat de mostenitor se va achita 3% din valoarea apartamentului adica aprox. 2400 euro pentu partaj,
2. daca nu aveti certificat de mostenitor: 3% - valoarea masei, 3 % pentu pataj si 50 lei pentru constatarea calitatii fiecaui mostenitor
la care se mai adauga si plata unei expertize in constructii care este de aprox 1500 lei.
multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune simona dan simona dan Buna ziua, in anul 2007 tatal meu a decedat, iar in urma succesiunii am dobandit 1/4 din casa si curtea unde locuia. Parintii mei au divortat de mai bine de 7 ... (vezi toată discuția)
Am obtinut certificatul de mostenitor pentru 1/3 din masa suc. care sete pasul urmator. fvasile fvasile Este vorba de o casa de locuit cu anexe si teren mostenita in urma testamentului de 3 parti . 2 frati si eu strain de familie.Nu ne-am inteles la suma.Cum se ... (vezi toată discuția)
Despagubire-mostenitor Aurelia Butiurca Aurelia Butiurca In anul 2010, luna septembrie, am facut succesiunea dupa decesul tatalui meu. La masa succesorala am fost eu (in calitate de fiica), fratele meu si mama. ... (vezi toată discuția)