avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 1 Decembrie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

1 Decembrie

E obligatoriu ca angajatorul sa dea liber angajatilor de 1 decembrie, sau daca nu, care sunt conditiile?
Depinde de domeniul in care iti desfasori activitatea?
Codul muncii spune ca "Acordarea zilelor libere se face de catre angajator"

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 1 Decembrie 2009
In functie de specificul activitatii, daca nu se poate acorda liber de 1 decembrie, se va acorda in urmatoarele 30 zile o zi libera platita. Daca se anticipeaza ca nu exista posibilitatea ca aceasta zi sa se compenseze cu timp liber platit nici in perioada de 30 de zile, atunci va primi un spor de 100% (ziua respectiva va fi platita dublu).

:offtopic:
Nu uitati sa puneti steagul Romaniei la poarta unitatii(se dau amenzi!).
Nu uitati sa mergeti la vot duminica!;)
buna ziua. ce hartie acoperitoare (in caz de control) trebuie sa intomeasca o firma, pentru 1 Decembrie, daca unii salariati vor trebui sa munceasca la sediul unui beneficiar de lucrare?
Seful locului de munca face un referat privind necesitatea prezentarii la serviciu pe 01.12.2009,unde sunt enumerate persoanele,acesta fiind aprobat de Director
Vioreld a scris:

buna ziua. ce hartie acoperitoare (in caz de control) trebuie sa intomeasca o firma, pentru 1 Decembrie, daca unii salariati vor trebui sa munceasca la sediul unui beneficiar de lucrare?

1. Administratorul da o decizie, in baza art.136 din Codul muncii, in care precizeaza ca datorita specificului activitatii nu se poate acorda liber pe 1 decembrie urmatoarelor sectoare... si se precizeaza sectoarele si salariatii care vin la serviciu.
2. Tot in decizie se precizeaza si cum se acorda liber si cum se plateste.
3. Va redau din Codul muncii:
Art. 136. - Prevederile art. 134 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Art. 137. - (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 135, precum si la locurile de munca prevazute la art. 136 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Este bine sa aveti si acordul salariatilor, in acest caz. .... nu se stie niciodata ce urmeaza :)

Alte discuții în legătură

Zile declarate libere crazvan crazvan Buna seara, As dori sa stiu daca este mentionat in vre-un act normativ faptul ca o societate este obligata sa sisteze activitatea in zilele declarate libere ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie facut catre itm pentru a putea lucra pe 01.12.2010 neon butterflies neon butterflies De ce este nevoie de la itm pentru a putea lucra pe data de 01.12.2010? (vezi toată discuția)
1 decembrie klara0329 klara0329 Este legal sa se lucreze in 1 Decembrie daca se semneaza o declaratie ca nu este obligat de catre angajator? Firma poate fi amendata de catre ITM pentru ... (vezi toată discuția)