avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal - taxe de platit?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal - taxe de platit?

Va rog sa imi sugerati o solutie la urmatoarea situatie:
- avind in vedre faptul ca proiectul la cre lucram s-a incheiat si, implicit, contractul de munca pe care il am, am ales sa continui cu un alt contract de munca pina la data nasterii, salariu la care imi platesc singura toate taxele.
daca iau concediu prenatal din luna a 7 a trebuie sa mai platesc aceste taxe? contractul de munca isi pastreaza beneficiile pe perioada concediului prenatal, adica se acopera astfel cele 12 luni lucrate inaintea nasterii?
multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 12:09, 21 Noiembrie 2009
1.Sa inteleg ca cel de al doilea contract este incheiat tot la aceeasi societate?
2.Sau aveti contract de asigurari sociale ca si persoana fizica?
Pentru primul caz:
Pentru perioada concediului de sarcina si lehuzie(cele126 zile), angajatului i se va retine doar asigurarile sociale in cuantum de 10.5% aplicat la un salariu minim , iar angajatorul va suporta 20.8% aplicat la un salariu nimim si cam asta ar fi tot ceea ce trebuie sa platiti pe toata perioada concediului de sarcina si lehuzie.
Mai mentionez ca indemnizatia pentru concediu in cazul dumneavoastra se suporta integral din Fnuass.
Pentru cel de al doilea caz, la fel veti beneficia de toate drepturile ca si angajat daca veti plati asigurarile sociale.
Multa sanatate!
Pentru e beneficia de indemnizatia pentru crestere copil trebuie sa va platiti contributiile in functie de veniturile pe care le realizati pana la nastere .
Legea spune ca indemnizatia se calculeaza raportat la media veniturilor realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului...prin urmare intra si prenatalul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical anairam_unid anairam_unid La concediu medical pt sarcina si lehuzie toate cele 42 de zile sunt suportate de fnuass sau se suporta 5 de catre angajator? (vezi toată discuția)
Cine plateste concediul prenatal? Lupu Gabriela Lupu Gabriela ce acte sunt necesare pentru concediu prenatal si postnatal, unde se depun aceste acte, cine plateste suma de bani cuvenita. Daca lucrez la patron si acesta ... (vezi toată discuția)
Calcul corect pre si post natal anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Am marea rugaminte sa ma ajutati cu calculul pentru concediul prenatal deoarece contabilul firmei unde lucrez sustine ca-mi plateste prenatalul ... (vezi toată discuția)