avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... VANZARE ACTIUNI FIRMA
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

VANZARE ACTIUNI FIRMA

Buna ziua,
Va rugam sa ne precizati modalitatea de vanzare a unui pachet de actiuni precum si taxele aferente acestei vanzari pentru cazul de mai jos:
SC ALFA SRL cu capital social de 200 ron, 2 asociati, asociatul B detine 40% din actiuni, asociatul A detine 60% din actiuni. In patrimoniul societatii exista un imobil evaluat la 400.000 euro. Asociatul A vinde actiunile, adica cele 60% actionarului B pentru valoarea de 150.000 euro, astfel actionarul B devine actionar majoritar a societatii.

Ce taxe se vor plati pentru vanzarea pachetului de 60% din actiuni (adica pentru suma de 150.000 euro, suma ce va incasata de actionarul A) si cine la plateste, cel care face plata sau cel care incaseaza, precum si taxele notariale. Operatiunile se desfasoara la notar sau la Registru Comertului?

La registru Comertului trebuie facuta dovada achitarii sumei integrale de 150.000 euro sau se poate achita in mai multe transe conform unui acord dintre cei doi asociati.
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 19:12, 14 Martie 2019
Faceti o mare confuzie, valoarea unei actiuni este stabilita de catre asociati la infiintarea societatii, patrimoniul societatii este o cu totul alta problema care nu are nimic in comun cu valoarea actiunilor!!!
Ca B achita suma X pt achizitia majoritatii simple, calificate sau absolute asupra societatii este deasemenea o alta istorie.
In materie de taxe totul depinde de contractul de cesiune-achizitie, partile pot stabili cine, ce plateste.
Notarul va va indica atat nivelul de taxare cat si eventualele posibilitati de detaxare in functie de nisele fiscale existente la data vanzarii.
Contractul notariat va indica modalitatile de plata, penalitatile, consecintele nerespectarii termenelor de plata si data de intrare in drepturi depline asupra societatii in cazul unei plati esalonate.
La RC se va inregistra contractul si la data contractuala de deplina achitare si intrare in drepturi se va opera schimbarea structurii de actionariat.
PS: Nu recomand o plata esalonata, o data interesele comune pierdute bunurile se vand, societatile se lichideaza, persoanele se declara in faliment personal, etc..., etc...!
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2019
Demos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce taxe se vor plati pentru vanzarea pachetului de 60% din partile sociale? Corina Adam Corina Adam Buna ziua, Va rugam sa ne precizati modalitatea de vanzare a unui pachet de actiuni precum si taxele aferente acestei vanzari pentru cazul de mai jos: SC ... (vezi toată discuția)
Srl - asociat minoritar: capital social, majorare capital social, divizare askator askator Societate comerciala: Istoric: 1. Infiintare: Societatea se infiinteaza ca S.A. prin divizare dintr-un S.A. mai mare (fost de stat). Cu ocazia divizarii ... (vezi toată discuția)
Cesionare actiuni Gabriela VP Gabriela VP buna seara, imi puteti spune va rog care sunt costurile pentru a cesiona 50% din actiunile unei firme pe care le detin celuilalt asociat si care este ... (vezi toată discuția)