Buna ziua,
Va rugam sa ne precizati modalitatea de vanzare a unui pachet de actiuni precum si taxele aferente acestei vanzari pentru cazul de mai jos:
SC ALFA SRL cu capital social de 200 ron, 2 asociati, asociatul B detine 40% din actiuni, asociatul A detine 60% din actiuni. In patrimoniul societatii exista un imobil evaluat la 400.000 euro. Asociatul A vinde actiunile, adica cele 60% actionarului B pentru valoarea de 150.000 euro, astfel actionarul B devine actionar majoritar a societatii.
Ce taxe se vor plati pentru vanzarea pachetului de 60% din actiuni (adica pentru suma de 150.000 euro, suma ce va incasata de actionarul A) si cine la plateste, cel care face plata sau cel care incaseaza, precum si taxele notariale. Operatiunile se desfasoara la notar sau la Registru Comertului?
La registru Comertului trebuie facuta dovada achitarii sumei integrale de 150.000 euro sau se poate achita in mai multe transe conform unui acord dintre cei doi asociati.
Faceti o mare confuzie, valoarea unei actiuni este stabilita de catre asociati la infiintarea societatii, patrimoniul societatii este o cu totul alta problema care nu are nimic in comun cu valoarea actiunilor!!!
Ca B achita suma X pt achizitia majoritatii simple, calificate sau absolute asupra societatii este deasemenea o alta istorie.
In materie de taxe totul depinde de contractul de cesiune-achizitie, partile pot stabili cine, ce plateste.
Notarul va va indica atat nivelul de taxare cat si eventualele posibilitati de detaxare in functie de nisele fiscale existente la data vanzarii.
Contractul notariat va indica modalitatile de plata, penalitatile, consecintele nerespectarii termenelor de plata si data de intrare in drepturi depline asupra societatii in cazul unei plati esalonate.
La RC se va inregistra contractul si la data contractuala de deplina achitare si intrare in drepturi se va opera schimbarea structurii de actionariat.
PS: Nu recomand o plata esalonata, o data interesele comune pierdute bunurile se vand, societatile se lichideaza, persoanele se declara in faliment personal, etc..., etc...!