avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Regulamente
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Regulamente

Am citit cateva modele de Regulamente de Organizare si Functionare si Regulamente Interne, si am observat ca prevederile acestora se suprapun aproape in totalitate cu Statutul. As vrea sa va intreb daca este obligatoriu sa adoptam un astfel de regulament, avand in vedere ca in Statutul nostru sunt prevazute detaliat majoritatea procedurilor si pasilor de urmat?

Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 09:49, 21 Noiembrie 2009
regulamentele interne sunt obligatorii si aplicabile tuturor salariatilor indiferent de institutie si indiferent de statutul fiecarui angajat
Queredan a scris:
Am citit cateva modele de Regulamente de Organizare si Functionare si Regulamente Interne, si am observat ca prevederile acestora se suprapun aproape in totalitate cu Statutul.
As vrea sa va intreb daca este obligatoriu sa adoptam un astfel de regulament, avand in vedere ca in Statutul nostru sunt prevazute detaliat majoritatea procedurilor si pasilor de urmat?

Buna ziua,
Asa este, in practica se observa redundanta in actele citate, cu multe suprapuneri.
Este un efect direct al faptului ca cel mai adesea actele respective sunt produse de unii "nechemati" (chiar si avocati, consilieri juridici, nu ?) care fac totul mecanic, cu "cut si paste", fara a sti si intelege ce vrea si cum va functiona PJ.

Foarte sumar si la modul absolut general:

Actul constitutiv = act juridic de infiintare a PJ, care cuprinde date de baza;
Statutul = act juridic care descrie natura org., membrii, structura, organismele, atributiile, drepturile, responsabilitatile, organizarea adunarilor, modul de vot, modul de luare a deciziilor, etc.
Regulamentul de functionare = act administrativ intern care descrie in amanunt modul de functionare, cu detailiere la aproape toate situatiile imaginabile. Cuprinde "Manualul de proceduri"
Regulamentul de organizare = act administrativ intern care descrie in amanunt ce face si cum face fiecare organ component al PJ, ce si cum face fiecare persoana - angajat, cuprinde si "Fisa postului" pentru fiecare functiune (angajat)
Vedeti asadar ca ele nu ar trebui sa cuprinda deloc aceleasi prevederi si texte deoarece sunt fundamental diferite.
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rof muresanuvirginia muresanuvirginia regulament de organizare si functionare este acelasi lucru cu regulament intern ? (vezi toată discuția)
Regulament intern nelush nelush Va rog sa ma lamuriti daca un regulament intern poate contine prevederi contrare Legii 53/2003, a Contractului Colectiv de Munca unic la Nivel National, si ... (vezi toată discuția)
Diferenta roi - rof Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, Ce diferenta exista intre cele 2: Regulament de Ordine Interioara - Regulament de organizare si functionare? Este obligatoriu ca in cadrul unei ... (vezi toată discuția)