avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tatăl copilului (cetățean japonez) a decedat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tatăl copilului (cetățean japonez) a decedat

Buna ziua. Tatăl copilului meu, cu care nu sunt căsătorită, cetatean japonez a decedat în Japonia. Copilul in varsta de 15 ani, cetatean roman este trecut pe numele lui, insa nu figurează nicăieri in Japonia. Cum as putea sa obtin custodia exclusivă a copilului si are copilul meu dreptul la vreo pensie de urmas/mostenire? Cum fac rost de certificatul de deces al tatalui?
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:22, 15 Martie 2019
Art. 507 C civ Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte

Dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească.

Nu aveti nevoie de o hotarare in sensul custodiei exclusive, ea fiindu-va deja conferita in temeiul articolului din codul civil pe care vi l am citat anterior.

Aveti nevoie insa de certificatul de deces al tatalui, sens in care as zice sa incercati sa discutati aici la starea civila unde s-a inregistrat nasterea copilului (poate au ceva proceduri de cooperare internationala) sau la ambasada Romaniei in Japonia (aici cerand si date legate de o eventuala pensie de urmas pt copilul dvs minor).
In primul rand trebuie sa aveti dovada decesului tatalui japonez daca acesta apare in actul de nastere al minorului.

Pentru pensie de urmas ar trebui sa contactati un avocat japonez.
Probabil o sa va coste foarte mult avand in vedere nivelul de trai din Japonia.
Puteti incerca sa mergeti cu avocat roman la consulatul Japoniei ca sa vada cum ar sta problema intr-o prima viziune legislativa conform dreptului japonez.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua , as dori sa va intreb care este procedura in cazul ... Morisca10 Morisca10 buna ziua , as dori sa va intreb care este procedura in cazul unui divort dintre soti cu o decizie definitiva si irevocabila ptr mama dar sotii au copii ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor chiristi chiristi Bună ziua Ce trebuie sa fac în cazul decesului mamei copilului meu , noi fiind divorțați iar copilul a fost incredințat ei spre creștere după codul ... (vezi toată discuția)
Custodie comună fără drept la vizită, domiciliul copilului la mama (stabilită în germania). cum se poate obține custodia totală? Lidia2907 Lidia2907 Buna ziua am o fetita in varsta de 5 ani care a rezultat dintr-o relație de concubinaj in urma unui proces care l-am avut în 2016 instanță a hotărât: ... (vezi toată discuția)