avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Răspunsul ITM-ului la sesizarea salariatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Răspunsul ITM-ului la sesizarea salariatilor

Bună ziua!! În luna noiembrie 2018 împreună cu alți 12 colegi am mers la ITM și am depus niște reclamații pt faptul ca angajatorul nostru nu ne respecta mai multe aspecte cum ar fi:neacordarea concediilor de odihna, nerespectarea orelor de munca, neacordarea fluturasele, și oprirea din salar a inventarelor lunare din salariu în fiecare luna fără ca noi sa vedem o factura pe baza căreia sa reiasă ca acele produse din gestiune au fost scoase! Din cauza ultimului salariu pe care l-am primit am mers și am făcut sesizare către ITM!! După controlul făcut de către cei de la ITM administratorul nostru adică sefu a început sa ne dea niște contracte de garanție de 10 %cu retroactivitate adică în cazul meu din 2013 cu toate ca acest act nu a funcționat niciodată oblifandu-ma /ne sa semnam deoarece trebuia sa îl ducă la Inspectorii de la ITM pt oprirea inventarelor pe care le-am plătit atâta timp și sa se acopere el într-un fel. Acum am primit răspuns de la cei de la ITM și nu înțeleg cum sa interpretez răspunsul dumnealor! Va rog respectuos sa ma ajutați sa înțeleg!! Am sa va relatez răspunsul primit! Inspectorii de munca din cadrul Ispectoratului teritorial de munca, serviciul control relații de munca au efectuat un control la SC.... în limitele de competenta stabilite de Legea nr 108/1999 pt înființarea și organizarea Inspecției Muncii pt verificarea modului în care angajatorul respecta dispozițiile legale referitoare la relațiile de munca fiind vizate inclusiv aspecte sesizate de dumneavoastră. Prin actul de control încheiat angajatorului i s-a dispus măsură obligatorie de restituire integrala către toți salariații a sumelor total reținute cu titlu de garanție în baza legii nr 22/1969. Acesta este răspunsul primit și de aici nu știu sa interpretez!! Adică Inspectorii au decis ca acești bani pe care ii oprea dumnealui în fiecare luna el trebuie sa ii returneze fiecărui angajat??? Ca nu înțeleg!!! El a făcut aceste contracte de garanție dar dumnealui nu a băgat niciodată cei 10%într-un cont și doar dacă eu/noi prejudiciam firma el sa oprească din aceea garanție!! Va rog respectuos sa îmi spuneți ce trebuie sa înțeleg din acest răspuns!! Dumnealui știe cu nume și prenume care suntem cei care am fost și am făcut reclamații și a început sa ne pună sa semnam anumite acte cum ar fi schimbarea postului, modificarea programului și multe altele....
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 17 Martie 2019
Intr-adevar, inspectorii au decis ca acei bani pe care ii oprea angajatoruli în fiecare luna sa fie restituiti fiecărui angajat.

In caz contrar, risca o amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
Ati primit un raspuns corect care nu trebuie interpretat, ci luat ca atare, citez: "... Prin actul de control încheiat angajatorului i s-a dispus măsură obligatorie de restituire integrala către toți salariații a sumelor total reținute cu titlu de garanție în baza legii nr 22/1969."
Daca angajatorul nu respecta dispozitia ITM pana la termenul din actul de control, reveniti cu sesizare la ITM si angajatorul va fi amendat contraventional pana respecta dispozitia.
Nimeni nu va poate obliga sa semnati documente ilegale, mai ales daca se refera la perioade anterioare. Astfel de documente le veti putea combate numai in instanta.
a scris:

....Prin actul de control încheiat angajatorului i s-a dispus măsură obligatorie de restituire integrala către toți salariații a sumelor total reținute cu titlu de garanție în baza legii nr 22/1969. ........

Masura stabilita de catre inspectorii ITM are un termen stabilit in procesul-verbal de control, termen pana la care angajatorul va trebui sa prezinte dovada - stat de plata, ordin de plata etc. - ca vi s-a restituit sumele primite.
Neîndeplinirea sau îndeplinirea parţială de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă se sanctioneaza cu amenda, al carei cuantum este mai sus aratat, indiferent daca reveniti sau nu cu o noua sesizare.

De asemenea, aveti deschisa si calea unei actiuni in instanta pentru recuperarea acelor sume. la actiune puteti anexa si copia de pe raspunsul dat de catre ITM.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
Totuși eu nu înțeleg!!! El după sesizările pe care le-am făcut cu colegii mei și în timpul controlului celor de la ITM a scos la imprimanta acele contracte de garanție materiala și ni le-a dat la semnat fiecăruia din noi dar el dacă ni le-a pus sa semnam cu data când am fost angajați în cazul meu în actul de garanție scria 13.03.2013 anul în care am fost angajata!! Și fiecăruia din colegi data la care a fost angajat!! Acest răspuns se refera la recuperarea banilor din anul din care ai fost angajat și ți sa oprit aceea garanție?? Ca el de exemplu mie personal mi-a oprit în fiecare luna 150-200 lei în fiecare luna pt inventar!!! Și pt ca noi ne-am rezvratit din cauza salariului și am mers la ITM el sa demonstreze într-un fel ne-a dat acel contract de garanție sa îl semnam și le-a dus către ITM. Adică dacă eu sunt angajata din 2013 el trebuie sa îmi returneze toți banii opriți în acești ani??? Va rog respectuos sa ma ajutați sa înțeleg!!! Va mulțumesc!!

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2019
1. Constituirea garantiei se face prin contract incheiat în scris.

2. Raspunsul dat de catre ITM se refera la toata suma oprita ca si garantie de la angajare si pana in prezent.

3. Pentru sumele retinute vi s-a dat vreun document ?

Alte discuții în legătură

Garantie anisoara_ana anisoara_ana am lucrat la o firma unde am garantie 300 euro, cum trebuie sa procedez sa o primesc. (vezi toată discuția)
Cand se opresc bani din salariu? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 In urma unui inventar care a avut loc la magazinul in care am lucrat,s-a constatat lipsa unor produse in valoarea unei anumite sume.Conducerea a hotarat fara a ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi salariale 2009iulia 2009iulia Am lucrat la o firma 3 ani si in fiecare luna mi se oprea o suma drept garantie pentru masina si telefonul de la firma, acum 30 de zile mi-am dat demisia (post ... (vezi toată discuția)