Pot câștiga și eu un proces de genul asta?Am surzenie neurosenzoriala bilaterala din cauza tragerilor cu tunul din ani 2000 și din 2015 am fost dat apt limitat și în 2019 a trebuit sa ies la pensie. Și nu am vrut sa ies la pensie..
Un soldat a câștigat „bătălia vieții” la Tribunalul Cluj. Unitate militară, bună de plată De asemenea, unitatea este obligată la plata a câte 16.000 lei din 5 în 5 ani, pentru tot restul vieţii reclamantului, în limita sumei totale de 135.000 leij, ca urmare a încălcării dreptului la integritate fizică al unui militar. Acesta a solicitat prin acțiunea introductivă să se constate că a suferit un accident de muncă care a avut loc cu ocazia unor ședințe de trageri în poligon, în cadrul cărora au fost încălcate și normele de securitate și sănătate în muncă.
„În urma accidentului produs în timpul unor ședințe de trageri în poligon, acesta a dobândit o stare de infirmitate permanentă și ireversibilă constând în pierderea parțială a auzului (surditate neurosensorială bilaterală) și acufene. În ceea ce privește despăgubirile materiale, reclamantul a solicitat obligarea unității militare la plata contravalorii protezelor auditive necesare pentru tot restul vieții, cu titlul de daune acordate în vederea reparării prejudiciului suferit ca urmare a reducerii capacității sale de muncă și a acordării sumelor necesare sporirii nivelului de viață al celui păgubit. În drept, s-a reclamat și faptul că unitatea militară se face vinovată de nerespectarea regulilor privind constatarea accidentelor de muncă, cercetarea evenimentului, precum și a normelor privind securitatea și sănătatea în muncă, prevăzute de Legea 319/2006”, au precizat avocați militarului, potrivit clujust.ro.
Nu avem de unde sti ce va hotari instanta de judecata daca veti deschide o actiune judecatoreasca.
Depinde de documentele pe care le veti prezenta/ anexa la actiunea in instanta.
Surditatea este mentionata ca boala profesionala a analizatorului auditiv, in anexa 22 la HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, avand drept cauza zgomotul peste limita maxim admisa.
Dupa parerea mea, in cazul dvs. se poate vorbi de o expunere repetata la zgomot, nu de o expunere acuta la zgomot puternic intr-un anumit mopment.
In mod normal trebuiau sa existe masuri tehnice si/ sau masuri organizatorice pentru protectie individuala si/ sau protectie colectiva, cum ar fi echipament individual de protectie (casti de protectie auditiva) si/ sau in timpul tragerilor personalul sa fie plasat intr-o incinta protejata impotriva zgomotului, anexa a poligonului de tragere.
Inteleg ca in 2015 ati fost declarat "apt limitat" in urma examinarii medicale periodice. Era momentul intocmirii formularului BP1 de catre medic pentru semnalare posibila boala profesionala si a efectuarii unei cercetari legate de cauzele surditatii partiale inregistrare in cazul dvs.
In anul 2019 cand ati fost pensionat ce document s-a intocmit care a fost avut in vedere de catre comisia medicala ?
Pentru a fi inregistrata ca BP ar trebui sa detineti formularul BP2 intocmit de catre DJSP pentru raportare si inregistrare BP, iar unitatea militara sa fi intocmit pentru cazul dvs. formularul FIAM si sa fi inregistrat BP.
Pentru a fi inregistrat si ca AM, boala profesionala ar fi trebuit sa fie datorata unei cauze acute (de expl. zgomot extrem de puternic, la un moment dat, bine stabilit/ identificat si mentionat intr-un documente cert). Este, dupa parerea mea, cazul soldatului de care amintiti in discutia deschisa de dvs.
In Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP sunt mentionate
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Nu precizati daca sunteti militar sau angajat civil. In legea susmentionata se precizeaza:
-art.5 (2) Prevederile prezentei legi nu se aplică personalului militar şi civil angajat pe bază de contract şi personalului asigurat în sistemul propriu al Ministerului Apărării Naţionale,
Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de
Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale,
precum şi în cel al Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti - Administraţia Naţională a
Penitenciarelor şi Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie*).
Bună ziua. În legătură cu documentele pe care leati enumerat dumneavoastră nu am nimic. Pot sa scot de la spitalu militar scrisoarea medicala făcută de unitate unde se specifica, din cauza tragerilor cu armamentul greu de artilerie pe măsură ce au trecut ani auzul a început sa se diminueze... Și am decizia medicala în baza iei mam pensionat,
Este dreptul dvs. constitutional sa recurgeti la justitie daca veti considera util.
Repet, nimeni nu va poate garanta succesul in instanta. Documentele mentionate de mine in mesajul anterior pot fi utile.
Boli profesionale
Dori29
Buna
Am lucrat in armata 6 ani in perioada asta am tras cu mai multe tipuri de arme fara nici o protectie inpotriva sunetului in urma caruia am o pierdere a ... (vezi toată discuția)