avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

buna ziua,
tatal meu are 60 de ani impliniti in octombrie 2009.
la 31 dec 2009 cumuleaza 42 ani vechime in munca.
as vrea sa stiu daca poate iesi la pensie anticipat si care va fi penalizarea.
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 18:15, 20 Noiembrie 2009
Tatal dumneavoastra poate beneficia de pensie pentru limita de varsta incepand cu septembrie 2014, adica la implinirea varstei de 64 ani si 11 luni si putea sa obtina pensie anticipata partiala incepand cu septembrie 2009, adica la implinirea varstei de 59 ani si 11 luni.

Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, astfel incat daca tatal dumneavoastra iese la pensie incepand cu 31 decembrie 2009 , procentul de diminuare este de 0,30 % pentru fiecare luna de anticipare , adica daca are o anticipare de 58 de luni , atunci penalizarea este de 17,4 % .

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale nu se au in vedere perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate , a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditiile absolvirii acestora sau a satisfacut serviciul militar, ca militar in termen sau militar cu termen redus, concentrat, mobilizat sau in prizonierat .
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2009
Costinel Burca, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculare pensie anticipata partiala lorennna2000 lorennna2000 Buna ziua .Nascuta 04.1957 31 ani vechime in munca din care 9 ani la spital ca asistenta medicala 1982-1991, -- in invatamant din 1991 si pana in ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata wild wild Buna ziua In primul rand urari de bine, sanatate si prosperitate alaturi de traditionalul LA MULTI ANI! acum la inceput de an. Numele meu este Lili Karina ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata nelli nelli Buna.M-am nascut in 20 sept. 1955 si lucrez ca educatoare de la 1 sept 1975,fara intrerupere. va rog sa-mi raspundeti daca ma pot pensiona anticipat,avand o ... (vezi toată discuția)