avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata

Buna ziua

In primul rand urari de bine, sanatate si prosperitate alaturi de traditionalul LA MULTI ANI! acum la inceput de an. Numele meu este Lili Karina Pep. Sunt nascuta in noiembrie 1953 si lucrez din octombrie 1974. Am citit - m-a interesat in conditiile de criza pe care le traversam - ca persoanele care au stagiul de vechime efectuat se pot pensiona cu 5 ani inainte de implinirea varstei legale de pensionare si ca pensia nu este afectata de vreo penalizare, ramanand aceeasi ca in cazul pensionarii la varsta legala. Eu cred ca ma incadrez in aceasta categorie si as vrea o confirmare autorizata. Sau lamuriri. Multumesc anticipat pentru raspuns, Lili Karina Pep
Cel mai recent răspuns: wild , utilizator 22:14, 17 Ianuarie 2010
1. Fiind nascuta in noiembrie 1953, pentru iesirea la pensie de limita de varsta, varsta standard de cotizare este de 59 de ani si 7 luni, cu un stagiu complet de cotizare de 29 de ani si 2 luni.

2. Asadar, puteti beneficia de:
- pensie pentru limita de varsta incepand cu Iunie 2013, respectiv la implinirea varstei de 59 ani si 7 luni;
- pensie anticipata partiala incepand cu Iunie 2008, respectiv la implinirea varstei de 54 ani si 7 luni.

3. Nu puteti sa beneficiati de pensie anticipata (fara penalizare) deoarece trebuie sa aveti cel putin 10 ani peste stagiul complet de cotizare (adica 39 de ani si 2 luni).
Va multumesc frumos pentru precizari si raspuns. La pensia anticipata partiala aveti idee cumva cat de mari sunt penalitatile?

Va multumesc,

Lili Karina Pep
1. Va redau din Legea 76/2005:
Art. 50. - (1) Asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
(11) La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale nu se au in vedere perioadele asimilate prevazute la art. 38 alin. (1) lit. b) si c), precum si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
(2) Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 2.

TABELUL Nr. 2

-----------------------------------------------
Stagiul de cotizare Procentul de
realizat peste stagiul diminuare pentru
standard complet de fiecare luna
cotizare prevazut in de anticipare
anexa nr. 3 (%)
(coloanele 3 si 6)
pana la 1 an 0,50
peste 1 an 0,45
peste 2 ani 0,40
peste 3 ani 0,35
peste 4 ani 0,30
peste 5 ani 0,25
peste 6 ani 0,20
peste 7 ani 0,15
peste 8 ani 0,10
intre 9 si 10 ani 0,05

2. Dupa socotelile mele (aproximative, ca nu am toate datele) daca iesiti la pensie anticipata partiala cu 01.02.2010 veti avea o penalizare de cca 16%.
3. Daca va hotarati sa iesiti la pensie anticipata partiala ar fi bine sa o faceti mai repede, pana nu apare noua lege a pensiilor in care se prevede o penalizare de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare. La dvs. va fi o penalizare de cca 30%.
4. In noua lege a pensiilor se prevede si egalizarea varstei de iesire la pensie a femeilor si a barbatilor.
Va multumesc frumos pentru raspuns si ajutor.

O saptamana cu spor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand poate iesi la pensie? Erika 76 Erika 76 Am o colega de servici si nu stie cand ar trebui sa iasa la pensie. I s-au spus mai multe variante si nu a aflat care este cea buna. Daca ma puteti ajuta, va ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata, procent de diminuare doinacirciu doinacirciu daca in noe 2013 implinesc 58 ani si 2 luni si am 38 ani si 2 luni vechime neintrerupta, cat va fi penalizare la pensionare anticipata? multumesc anticipat ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata femei giol marina giol marina sunt nascuta la 29.07.1953,am terminat o facultate de 4.5 anila ASE Buc,am 33 ani vechime in munca,in afara de acesti ani pe cartea de munca,am avut si 3 ... (vezi toată discuția)