avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate anula un act de donație? Beneficiarii au ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate anula un act de donație? Beneficiarii au declarat la notar că sunt doi, nu trei frați, iar acum am vrea să ne recuperăm partea

Buna seara. În speța următoare sunt implicați 3 moștenitori, adică sunt 3 frați care. Mama mea este una din cei 3 frați. Ideea este ca am vrea ca actul care s-a făcut sa fie anulat, motivul fiind că beneficiarii au declarat in fata unui notar ca sunt doar 2 frați și nu 3. Cel pe care l-au renegat este decedat, dar are un copil, o fata.
As vrea sa stiu și cum sa procedez in aceasta situație, unde ma pot adresa ca sa semnalez acest delict?
Care sunt șansele ca un eventual proces sa fie câștigat de noi, și sa ne recuperăm partea donata?
In eventualitatea in care se deschide acest proces, va fi căutat copilul fratelui decedat?
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 07:06, 20 Martie 2019
Nu poate fi anulat un act de donație în cazul dvs. Cel mult ar putea fi supus reducțiunii prin decizie a Instanței de judecată.

Nu s-a comis nici un delict, fiecare face ce vrea cu proprietatea lui cât este viu, și are dreptul să o doneze cui dorește.

Donatorul trăiește`? Dacă trăiește încă, nu se poate cere nici reducțiunea.
Povestea este mai lungă, am spus că au fost 3 frați, unul din ei a decedat înainte sa se facă actele de donație. La notar fratele viu al mamei mele împreuna cu martorii și soția lui au declarat ca sunt doar ei doi și ca nu a existat un al treilea frate. Adică au mințit ca a existat, doar ca a decedat. Știu că in situația in care decedatul are copii le revine dreptul la moștenire, e corect? Daca este așa, ce se întâmpla daca ei au declarat fals la notar?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În momentul când se procesează actele de donație NU EXISTĂ moștenitori, deoarece donatorul este viu. Decizia de donație îi aparține exclusiv proprietarului care alege să-și doneze proprietatea. Nu este obligat sa declare la notar câți copii are. Proprietarul care își donează bunul nu răspunde pentru alegerea făcută.

Nu înțeleg la ce declarații false vă referiți, pentru că donatorul nu trebuie să declare posibilii viitori moștenitori. Omul cât trăiește nu are moștenitori.

Nu confundați actul de donație, cu dezbaterea moștenirii de după deces.
Într-adevăr, după decesul donatorului, moștenitorii care se consideră nedreptățiți, pot cere în instanță reducțiunea.

Nepoții de la copilul decedat al donatorului sunt moștenitori rezervatari ai tatălui lor. Deci ei nu-l moștenesc direct pe bunic, ci moștenesc dreptul care i-ar revine tatălui lor decedat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2019
Dapix, utilizator
Este vorba despre donaţie sau despre moştenire? Sunt două lucruri total diferite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire alexa30 alexa30 Suntem 4 frati ,tatal meu la doi dintre tratti fratii mei lea facut case ,la celalalt frate Ia cumparat un teren pe care sia construit o casa , in casa in ... (vezi toată discuția)
Mosteniri drept de proprietate nico radu nico radu buna ziua incep prin a va spune ac mama a decedat in 2003 atunci nu am facut succesiunea .in urma ei am ramas eu ,fratele meu care a decedat si el in 2007 ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre donatie cota de apartament Dorky Dorky Situatia sta in felul urmator. Apartament pe numele sotilor, sotia decedeaza, finalmente dupa cativa ani se face dezbaterea succesorala. Fiecare dintre sot si ... (vezi toată discuția)