avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama a decedat în decembrie, iar acum tata este în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama a decedat în decembrie, iar acum tata este în grija mea. Având în vedere că el nu se descurcă singur, doresc să fac succesiunea astfel încât și moștenirea lui să fie pe numele meu. Ce variantă îmi recomandați?

Buna ziua,
in luna decembrie a decedat mama mea, am ramas doar eu si tata. Cat timp am la dispozitie pentru a face succesiunea fara plati in plus in afara de cele notariale, gen penalizari etc. Avand in vedere ca tata nu se descurca singur, eu am grija de el, doresc sa fac succesiunea pe numele meu. Ce varianta ar fi mai indicata, vanzare-cumparare intre mine si tata sau donatie, sau...?
Va multumesc frumos
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:15, 21 Martie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteți face succesiunea mamei (defuncta).
Dar nu puteți face succesiunea unui om viu (tata).

După ce veți dezbate succesiunea mamei, veți putea încheia cu tata și acte între vii (vânzare, donație, întreținere - oricare act care reprezintă voința a doi oameni vii).

Dar, care ar fi rostul lor? (N-ați întrebat „ce variantă ar fi mai îndicată”)
Mai indicată din ce punct de vedere? (dintr-al cui?)

Căci dintr-un anume punct de vedere (economic să zicem) apar ca o cheltuială în plus pe care vreți să o faceți acum.

Puteți rămâne coproprietar cu tata (În ambele variante: fie că el acceptă, fie că el renunță la moștenirea soției sale, dvs. veți rămâne copropritar cu tata, pentru că el are deja parte lui din bunurile comune. Va diferi doar mărimea cotelor-părți, dar tot coproprietate este). Iar după decesul lui, veți moșteni și partea lui.

Sau puteți să faceți un partaj cu tata îmediat după dezbaterea succesiunii mamei (și să deveniți dvs. unic proprietar)
Sau puteți să cumpărați de la tata ...

Dar, de ce ați plăti acum un preț precum și cheltuielile de autentificare ale unui act de vânzare (de exemplu) pentru a dobândi ceva ceea ce oricum veți moșteni de la tata?

Pentru a ști ce este „indicat”, pentru a ști ce este „mai bine”, ar trebui să cunosc în amănunt toate subtilitățile punctului dvs, de vedere/să mă pot plasa în locul de unde omul își vede mai binele lui (să înțeleg exact de ce vrea omul să facă ceea ce vrea el să facă sau ce urmărește în continuare). Căci nu există un „indicat” sau un mai bine, privit așa, în general. Ci dintr-un punct subiectiv de vedere. Al dvs., nu al altora.

Dintre actele pe care le-ați enumerat dvs. pot fi indicate oricare sau niciunul (depinde de unde privești).
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2019
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea bunurilor dupa moartea unuia dintre parinti 1234566 1234566 buna ziua, am si eu o intrebare tatal meu a decedat pe data de 16-09-2010 acum eu cu mama si fratele meu vrem sa facem succesiunea pe partea tatalui meu dar am ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa fac succesiune dupa decesul mamei. exista o posibilitate ... emmapirlog emmapirlog Trebuie sa fac succesiune dupa decesul mamei. Exista o posibilitate de a face acum un act definitiv fara a mai face o urmatoare succesiune si dupa tata? (vezi toată discuția)
Bună ziua! tatăl meu a decedat în 14 august 2023. ca si moștenitori ... nimenea nimenea Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. Ca si moștenitori sunt mama și 2 copii. Am vrea sa demaram succesiunea după decesului tatălui. Ca si ... (vezi toată discuția)