Mama a decedat în decembrie, iar acum tata este în grija mea. Având în vedere că el nu se descurcă singur, doresc să fac succesiunea astfel încât și moștenirea lui să fie pe numele meu. Ce variantă îmi recomandați?
Buna ziua,
in luna decembrie a decedat mama mea, am ramas doar eu si tata. Cat timp am la dispozitie pentru a face succesiunea fara plati in plus in afara de cele notariale, gen penalizari etc. Avand in vedere ca tata nu se descurca singur, eu am grija de el, doresc sa fac succesiunea pe numele meu. Ce varianta ar fi mai indicata, vanzare-cumparare intre mine si tata sau donatie, sau...?
Va multumesc frumos
romascanu
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Puteți face succesiunea mamei (defuncta).
Dar nu puteți face succesiunea unui om viu (tata).
După ce veți dezbate succesiunea mamei, veți putea încheia cu tata și acte între vii (vânzare, donație, întreținere - oricare act care reprezintă voința a doi oameni vii).
Dar, care ar fi rostul lor? (N-ați întrebat „ce variantă ar fi mai îndicată”)
Mai indicată din ce punct de vedere? (dintr-al cui?)
Căci dintr-un anume punct de vedere (economic să zicem) apar ca o cheltuială în plus pe care vreți să o faceți acum.
Puteți rămâne coproprietar cu tata (În ambele variante: fie că el acceptă, fie că el renunță la moștenirea soției sale, dvs. veți rămâne copropritar cu tata, pentru că el are deja parte lui din bunurile comune. Va diferi doar mărimea cotelor-părți, dar tot coproprietate este). Iar după decesul lui, veți moșteni și partea lui.
Sau puteți să faceți un partaj cu tata îmediat după dezbaterea succesiunii mamei (și să deveniți dvs. unic proprietar)
Sau puteți să cumpărați de la tata ...
Dar, de ce ați plăti acum un preț precum și cheltuielile de autentificare ale unui act de vânzare (de exemplu) pentru a dobândi ceva ceea ce oricum veți moșteni de la tata?
Pentru a ști ce este „indicat”, pentru a ști ce este „mai bine”, ar trebui să cunosc în amănunt toate subtilitățile punctului dvs, de vedere/să mă pot plasa în locul de unde omul își vede mai binele lui (să înțeleg exact de ce vrea omul să facă ceea ce vrea el să facă sau ce urmărește în continuare). Căci nu există un „indicat” sau un mai bine, privit așa, în general. Ci dintr-un punct subiectiv de vedere. Al dvs., nu al altora.
Dintre actele pe care le-ați enumerat dvs. pot fi indicate oricare sau niciunul (depinde de unde privești).