avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... M-am angajat în februarie și sunt în perioada de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

M-am angajat în februarie și sunt în perioada de probă. Vreau să îmi dau demisia, sunt obligată să stau în preaviz, cum susține patroana?

Bună ziua,am și eu o întrebare.Eu m-am angajat în luna februarie la locul de muncă și sunt în probă(3 luni) eu astăzi am zis că nu mai vreau să vin.Precizez că mi sa făcut un contract pe perioada de probă,iar Doamna la care lucrez mi-a zis că trebuie să stau 20 de zile în preaviz,iar eu din câte știu având în vedere că sunt în probă pot pleca oricând.Iar Doamna resp așteaptă un răspuns de la contabilă și avocată în legătură cu situația mea.Precizez că în contract îmi scrie 90 de zile probă,dacă îmi dau demisia 20 de zile în preaviz și dacă sunt concediată la fel tot 20 de zile în preaviz.Peste tot am căutat și am găsit că în perioada de probă pot pleca oricând fară preaviz.Ce pot face în situația aceasta? Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Zuza13 , utilizator 12:07, 22 Martie 2019
Vă mulțumesc că mi-ați răspuns,dar se pare că Doamna o ține una și bună,dacă chiar mă bagă în preaviz cu toate că nu are voie nu am să merg la lucru.Eu am încercat să fiu om dar văd că în ziua de astăzi nu se mai ține cont de asta

Cornel Vasile a scris:

Arati-le art.31 alin.3 C.mun. : Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Daca nu vor s-o primeasca, o puteti trimite prin posta cu confirmare de primire.

Numai in cazul inregistrarii demisiei, ITM-ul poate sanctiona angajatorul ... in rest ,nu.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs depuneti o astfel de notificare si dupa acea poate citeste textul de lege invocat.
Oricum am zis că aștept până mâine să văd ce o să îi zică contabila și avocata,dacă tot o ține una și bună cu preavizul din start nu am să mai merg,să meargă să mă reclame la ITM și nu mă poate obliga să mai continui lucru chiar dacă îmi bagă preavizul.Atâta timp cât sunt în probă nu mă încadrez nici la demisie și nici la faza cu concediatul (referitor la ce am zis mai sus cu alea 20 de zile de preaviz ce îmi scrie și în contract)În contract scrie clar 90 de zile probă pe mine restul cu demisia și cealaltă nu mă interesează atâta timp cât sunt în probă.Mulțumesc din nou pentru sfaturi

Cornel Vasile a scris:

Dvs depuneti o astfel de notificare si dupa acea poate citeste textul de lege invocat.

Dansa încearcă să profite de naivitatea Dvs.Conform legii nu trebuie sa stai in preaviz daca nu ati depășit cele 3 luni de zile de proba.Nici nu conteaza ce scrie in contract.Deoarece daca nu este conform legii si daca nu respecta codul muncii,atunci devine nul.Puteti sa nu va mai prezentati pur si simplu la munca.Din punct de vedere legal nu are ce sa va faca sau cum sa va sancționeze.Doar daca doriti Dvs,din bun simț,puteti lasa o notificare in ultima zi de munca(Pe care Dvs o decideti)în care sa ii anuntati ca doriti incetare contractului incepand cu data de ........Dacă veți avea probleme la plata salariului,sau a oricărui act veti avea nevoie iar fostul angajator refuza,apelați cu incredere la ITM.Curg cu amenzi intre 10.000 lei si 80.000 lei.Asa ca stati liniștită.

Editat: mesaj initial citat in intregime
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Zuza13 a scris:

....Conform legii nu trebuie sa stai in preaviz daca nu ati depășit cele 3 luni de zile de proba.Nici nu conteaza ce scrie in contract.Deoarece daca nu este conform legii si daca nu respecta codul muncii,atunci devine nul.Puteti sa nu va mai prezentati pur si simplu la munca.Din punct de vedere legal nu are ce sa va faca sau cum sa va sancționeze.......

1. Legislatia muncii nu face referire la faptul ca "daca nu a depasit cele 3 luni de zile de proba nu exista preaviz" .... de exemplu, concedierea sau demisia in perioada de preaviz pot fi cu preaviz.

2. Conteaza ce scrie in c.i.m.

3. Nulitatea contractului poate fi constatată sau declarată prin acordul părţilor. In situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.

4. Lipsa nemotivata de la serviciu reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea disciplinară a salariatului , inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

Alte discuții în legătură

Contract individual de muncă nedeterminat cu clauză de 90 de zile Liliana Patrana Liliana Patrana Ce înseamnă notificare scrisă sau cum se face către angajator pentru că,din cât am înțeles eu nu este formulată ca și cum ți-ai da demisia pentru ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz krys_xndr krys_xndr Buna ziua, Sunt angajata de pe 22 iulie la o firma, si am de gand sa plec in alta parte. Intrebarea mea este: cat va trebui sa stau in preaviz, daca imi dau ... (vezi toată discuția)
Contract de munca DDY DDY Buna ziua ! Am un contract de munca pe care scrie ca sunt 90 de zile in perioada de proba si in caz de demisie sau concediere trebuie sa stau 20 de zile ... (vezi toată discuția)