avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme vanzare apartament (primit prin donatie)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme vanzare apartament (primit prin donatie)

Buna ziua,
Doresc sa vand un apartament , care este lasat mostenire de la unchiul meu (stabilit in SUA) prin act de donatie , uzufruct viager. Mentionez ca am primit de la unchiul meu procura speciala (cu apostila) , prin care renunta la uzufruct viager si imi da posibilitatea sa-l vand.
Si acum problema! #-o
Majoritatea potentialilor clienti doresc sa achizitioneze apartamentul prin "programul prima casa" , dar bancile X-( refuza o posibila creditare pe motivul dobandirii apartamentului prin act de donatie.
Eu ma gandeam la revocarea sau anularea donatiei din partea mea si apoi sa inchei un contract de vanzare - cumparare cu unchiul meu.
Se poate asa ceva?
Alte solutii?

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2009
andycyo, utilizator
Buna ziua !
Da, se poate si este cea mai sigura forma de a nu avea probleme pe viitor atat sub aspectul proprietatii( in primul rand) si nici cu bancile(desi sunt sdem acord cu unii din colegi ca acesta nu este un impediment si sunt banci care acorda imprumut si in aceste conditii).
Cu stima !
Puteti incerca si calea procedurii necontencioase (art.331 si urm.C.pr.civ.) prin introducerea unei actiuni in constatarea dreptului, iar hotararea pronuntata este act de proprietate in fata oricarei banci. In acest caz puteti chema si pe unchiul dvs. in instanta (cu acordul lui, sau sa aduceti si o declaratie a acestuia data in forma autentica), daca actiunea va este admisa.
Va multumesc tuturor pt. promtitudine.

Vreau sa mentionez urmatoarele:
Cele doua procuri si anume :procura si procura speciala suna astfel:
- In baza procurii facute de unchiul meu (din SUA cu apostila)catre tatal meu avand mandatul: "Mandatarul meu este imputernicit sa instraineze si sa transfere dreptul meu de proprietate asupra apartamenului cu rezerva expresa a uzului fruct pe toata durata vietii mele catre mine"
-In baza unei procuri speciale (cu apostila) pe care il imputerniceste pe tatal meu (nu pe mine care sunt beneficiarul contractului de donatie) ca in numele unchiului meu " sa incheie actul juritic de renuntare in mod expres la dreptul de uzul fruct viager asupra imobilului conform contractului de donatie"
andycyo a scris:

Va multumesc tuturor pt. promtitudine.

Vreau sa mentionez urmatoarele:
Cele doua procuri si anume :procura si procura speciala suna astfel:
- In baza procurii facute de unchiul meu (din SUA cu apostila)catre tatal meu avand mandatul: "Mandatarul meu este imputernicit sa instraineze si sa transfere dreptul meu de proprietate asupra apartamenului cu rezerva expresa a uzului fruct pe toata durata vietii mele catre mine"
-In baza unei procuri speciale (cu apostila) pe care il imputerniceste pe tatal meu (nu pe mine care sunt beneficiarul contractului de donatie) ca in numele unchiului meu " sa incheie actul juritic de renuntare in mod expres la dreptul de uzul fruct viager asupra imobilului conform contractului de donatie"

Pentru a putea mandatarul donatorului sa incheie un act translativ de proprietate pentru bunul donat, trebuie ca mai intai, donatia sa fie revocata, sau persoana care a primit donatia, sa nu o accepte.

A doua procura este O.K., dar banca nu va accepta acest act de donatie, aceasta este de fapt problema dvs. principala..
Ar trebui sa invederati bancii in cauza ca este o masura abuziva si solicitati in scris sa va indice temeiul legal al refuzului.
Puteti incerca o sesizare la OPC pe aspectul abuzului in conditiile impuse pentru acceptarea creditarii.
Da, imi pare corecta aceasta varianta de mai sus desi este ceva mai dura.
Dar cred ca este cel mai scurt drum pentru a afla care este problema concreta.
Singura problema este ca banca are dreptul de a refuza daca considera ca exista riscuri.
Ati afla insa care este problema.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Apartament donat ionela.balan ionela.balan Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Urmeaza sa cumpar un apartament prin programul prima casa. Vanzatoarea are apartamentul primit ca donatie ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager cetatean strain roxikira roxikira sotul meu are un apartament trecut pe nume..de la mama lui...exista un act de vanzare-cumparare in care se stipuleaza ca mama lui are drept de uzufruct ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? Critter Critter Am 29 de ani, si sunt proprietara unui apartament din Bucuresti pe care as dori sa il vand, dar unele clauze din contract sunt contradictorii si nu stiu exact ... (vezi toată discuția)