Buna ziua,
Doresc sa vand un apartament , care este lasat mostenire de la unchiul meu (stabilit in SUA) prin act de donatie , uzufruct viager. Mentionez ca am primit de la unchiul meu procura speciala (cu apostila) , prin care renunta la uzufruct viager si imi da posibilitatea sa-l vand.
Si acum problema! #-o
Majoritatea potentialilor clienti doresc sa achizitioneze apartamentul prin "programul prima casa" , dar bancile X-( refuza o posibila creditare pe motivul dobandirii apartamentului prin act de donatie.
Eu ma gandeam la revocarea sau anularea donatiei din partea mea si apoi sa inchei un contract de vanzare - cumparare cu unchiul meu.
Se poate asa ceva?
Alte solutii?
1. Daca imobilul v-a fost donat de unchi printr-un "Contract de donatie" cu pastrarea uzufructului de catre donatar, prima procura nu are obiect, deoarece unchiul nu mai are proprietatea imobilului ci doar dreptul de uzufruct, si cum nimeni nu poate vinde ceea ce nu are, nici mandatarul unchiului nu are ce vinde.
2. A doua procura speciala, zic eu, este nula deoarece declaratia de renuntare la uzufruct trebuie sa fie personala si nu prin mandatar.
Astfel, in opinia mea, a doua procura nu va produce niciun efect, deoarece nu se poate radia uzufructul de catre o alta persoana decat cea in favoarea careia a fost inscrisa.
Opinia mea este urmatoarea:
Solicitati unchiului sa dea o declaratie autentica de renuntare la uzufructul inscris in cf asupra imobilului x, solicitand Biroului de carte funciara radierea dreptului sau de uzufruct si apoi sa va dea dv. sau tatalui dv. o procura speciala pentru Biroul de carte funciara pentru ca, in numele sau, sa faceti demersurile necesare pentru radierea dreptului sau de uzufruct.
Declaratia si procura autentica sa vi le trimita prin posta rapida, cu ele va merge imputernicitul la Biroul de carte funciara pentru a solicita radierea uzufructului.
Numai dupa aceea, obtineti un extras cf "curat" si apoi puteti instraina cum si cui doriti. ;)
Ce drepturi am?
Critter
Am 29 de ani, si sunt proprietara unui apartament din Bucuresti pe care as dori sa il vand, dar unele clauze din contract sunt contradictorii si nu stiu exact ... (vezi toată discuția)