avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Doresc sa stiu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Doresc sa stiu

Buna ziua. Daca ai o internare in spital , sau mergi la un cabinet medical la medicul specialist si apoi obti un certificat medical ,iar tu esti angajat ,doresc sa stiu ce documente trebuie prezentate la serviciu pentru a putea sa ti se ia in calcul concediul medical pentru a fii platit de catre firma la care lucrezi. ?
1. Ce documente trebuie atunci dupa externarea din spital si cine trebuie sa semneze acel concediu medical?
2. Dupa ce ai obtinut concediul medical de la medicul specialist ce documente sunt necesare la seviciu si cine trebuie sa semneze acel concediu medical ?
3. Daca medicul de la intreprindere are dreptul sa conteste concediul medical dat de medicul specialist si sa ceara reevaluarea persoanei care a obtinut concediul medical pentru simplu fapt ca nu ii comvine ce diagnostic a pus medicul specialist ?
4. Daca medicul de la serviciu face un abuz si refuza sa semneze concediul medical , atunci poti sa te adresezi colegiului medicilor sau carui for poti sa il reclami pentru abuz in serviciu si comform carei legi se poate face ?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:20, 21 Martie 2019
Precizati despre ce fel de concediu medical este vorba - de boala/ pentru accident de munca/ de risc maternal, etc.
Colegiul medicilor poate fi sesizat pentru cazuri de malpraxis medical.
Gasiti informatii utile aici:www.avocatnet.ro/articol_497...
www.avocatnet.ro/articol_487...
In instanta puteti deschide actiune in baza Codului de procedura civila.
Buna ziua. Este vorba despre o colega de serviciu care datorita strsului , a mers la medicul pshiatru la consultatie si dupa consultatie , medicul specialist ia pus ca diagnostic stress si ia dat un concediu medical ,o scrisoare catre medicul de familie ca sa-i poata prescrie medicamentele . Doamna a adus certificatul medical la intreprindere semnat de medicul specialist si de medicul de familie . Odata adus la serviciu , medicul de la serviciu a refuzat sa il semneze , dandu-i persoanei respective un bilet sa mearga sa faca o reevaluare , fiindca asfel nu ii va semna concediul medical si solicita si scrisoarea medicala .
Intrebarile sunt:
1. Avea voie medicul de la serviciu sa refuze sa-i semneze CM si sa-i ceara scrisoarea medicala si apoi sa-i ceara reevaluarea persoanei in cauza ?
2. In cazul in care medicul de la serviciu incalca legea caraor foruri poate doamna sa o reclame pe acest medic care de fiecare data cand doamna ia concediu numai de la acel medic si pe acel diagnostic medicul de la serviciu o stresaza spunandu-i ca nu ii semneaza CM.
3. Ce poate face doamna in acest caz fiindca a ajuns la capatul rabdarilor cu acest medic de la serviciu
Va multumesc !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind vorba de o afectiune medicala care poate influenta aptitudinea in munca a lucratorului, in sensul ca poate fi "inapt" pentru locul de munca/ postul de lucru/ meseria, medicul specialist de medicina muncii a procedat corect.
In HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, se mentioneaza ca medicul specialist de medicina muncii este singurul in masura sa stabileasca aptitudinea in munca, motiv pentru care se procedeaza la examinarea medicala periodica in cadrul careia, medicul specialist de medicina muncii poate trimite lucratorul pentru analize suplimentare.
-ART. 4 (1) Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.
-ART. 5 (1) Angajatorul trebuie să se afle în posesia unei evaluări a riscului asupra sănătăţii lucrătorilor.
(2) Evaluarea riscului asupra sănătăţii se actualizează dacă s-au produs schimbări semnificative din cauza cărora evaluarea ar fi depăşită sau atunci când rezultatele supravegherii sănătăţii o impun.
-ART.8 (5) Examinările medicale profilactice se efectuează în baza fişei de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, completată în mod obligatoriu la toate rubricile şi semnată de către angajator.
-ART. 9 (1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art.8.
-ART. 22 Examenul medical periodic cuprinde următoarele:
e) finalizarea concluziei prin completarea fişei de aptitudine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, de către medicul specialist de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
f) la indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical periodic poate cuprinde investigaţii şi/ sau examene medicale de specialitate suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1.
Pentru ca medicul specialist de medicina muncii sa poata aviza in mod legal, lucratorul trebuie sa mearga acolo unde a fost trimis pentru testari si sa vina cu rezultatul de acolo. In plus, in cazul pe care il prezentat, stresul trebuia sa fie mentionat in materialul intocmit de angajator privitor la identificarea si evaluarea riscurilor profesionale la locul de munca/ postul de lucru al salariatului in cauza.
Nu trebuie trecut cu vederea faptul ca in legislatia actuala din Romania, stresul nu este cuantificat ca si risc profesional (nu exista o valoare maxim admisa precizata).
Ce se poate face ? Cititi cu atentie mesajul meu anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reexaminare la medicul de medicina muncii Aur24k Aur24k Buna ziua! As dori si eu o opinie a specialistilor ce pot/doresc sa imi raspunda cu privire la [b]legalitatea[/b] solicitarii unei (re)examinari la medicul ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara, control psihiatric marymary marymary La sedinta la care sunt convocata pentru cercetare disciplinara, in loc la a se da curs dezbaterilor, se comunica mie si comisiei planificarea mea pentru ... (vezi toată discuția)
Evaluare medicala livialina livialina Lucrez intr-un mediu foarte solicitant si in urma unor evaluari medicale am obtinut diagnosticul oboseala cronica. Firma la care lucrez a efectuat si ea o ... (vezi toată discuția)