Buna ziua. Am cateva intrebari fara raspuns la care sper sa le gasesc rezolvarea. Am terminat facultatea cu cursuri la zi in 2008 iulie, dar fara examen de licenta, am inceput lucrul in iulie 2009 la o firma de incaltaminte, iar in august 2009 am ramas insarcinata. Mentionez ca am lucrat pana in 23 sept deoarece a intervenit schimbarea de sezon, luna lui oct patronul ne tot amana ca incepem lucrul nu stiu cand pana la urma s-a decis sa ne bage pe toate in somaj. Pentru acest lucru a fost necesara incheierea contractului de munca pt a beneficia de somaj. Datorita facultatii urma sa beneficiez si eu de somaj, urmand ca din somaj sa intru in concediu de maternitate conform codului muncii(cel putin asa cred, corectati-ma daca gresesc). Dar am fost anuntate ca vom reincepe lucrul pana in 1 dec. Intrebarile mele sunt:
1- pot sa refuz solicitarea patronului de incepe lucrul si sa raman in somaj si de acolo sa beneficiez de concediu de maternitate si indemnizatia pt cresterea copilului?
2- daca nu pot ramane in somaj si incep lucrul mai pot beneficia de cele mai sus amintite?
Am nevoie urgenta de raspunsuri. Multumesc anticipat.
Trebuie sa raspundeti la solicitarea patronului de a va prezenta la lucru, in ca contrara el poate anunta AJOFM si aceasta sa va sistee plata indemniatiei de somaj astfel ca nu veti beneficia niciu de indemnioatie pentru CIC. Ar mai fi o solutie sa nu va solicite acest lucru dv. sa ramineti in somaj urmind a beneficia de indemnizatia care oricum nu poate fi mai mica de 600 lei
Nu puteti refuza angajatorul pentru a intra in somaj.
Cat despre conditiile de a intra in CIC cititi mai jos:
Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;