avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta legala intre zidul unei case si limita de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta legala intre zidul unei case si limita de hotar ptr. o proprietate constituita ultwrior const4uirii casei

Am cumparat un apartament intr- un imobil in 2017 iar pe zidul vestic am o fereastra unica ce imi asigura lumina si vederea . In2008 vecinul a cumparat proprietatea de alaturi de la vechiul proprietar care nu avea drept de proprietate pe o fasie de teren de langa zidul casei dar a masurat- o si s- a intabulat pe ea adtfel a venit cu cumparat ta curtii pana in zidul casei . Mentionez ca terenul aferent casei este de stat eu cumparand doar locuinta dar si terenul vecinului a fost cumparat rot de la stat.astfel ca eu nu mai am acces pe lateral sa intretin zidul cladirii in plus vecinul a plantat o liziera de tuia cu o inaltime de peste 2 metri la o distanta de aprox.040-0.50m acum nu se mai vede geamul meu crengile imi intra in casa daca deschid fereastra iar radacinili afecteaza temelia care este din piatra.Vreau sa stiu daca avea dreptul sa ocupe terenul pana in zidul casei si daca il pot obliga legal sa scoata copacii care degradeaza casa Daca da cum pot acctiona ?
Art. 613 Cod civil

Distanţa minimă pentru arbori

(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

In cazul dvs. veti chema in judecata si pe proprietarul terenulu(primaria sau alta persoana juridica) si pe vecin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plantare pomi la o distanta foarte mica de zidul despartitor al casei mmus mmus Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum pot proceda, carei institutii ma pot adresa, in cazul in care vecinul meu incalca prevederile art. 613 din Codul Civil, ... (vezi toată discuția)
Exista vreo lege sa nu imi permita sa pun copacul la mai putin de 1m de gard cu vecinu ? cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua , Am la tara o casa veche , unde am cativa copaci fix langa gardul cu un vecin . Am discutat cu el care dorea sa ma convinga sa tai copacii aceia ... (vezi toată discuția)
Constructie casa mihail80 mihail80 buna ziua asi dori sa stiu daca construiesc o casa normala de 3 m inaltime ce distanta trebiue sa am de la hotar cu vecinul?multumesc (vezi toată discuția)