Numele meu este Alexe Gheorghe
In perioada 01.10.1980-31.03.2001 am lucrat in grupa a doua de munca, ca electrician intretinere si reparatii la Peco Arges astfel:
-01.10.1980-14.07.1983-statii distributie carburanti,depozite produse petroliere,uleiuri si incarcaturi gpl
-15.07.1983-28.02.1991-statie imbuteliere gpl
-01.03.1991-31.03.2001-statii distributie carburanti,depozite produse petroliere,uleiuri si incarcaturi gpl
In perioada 01-10.1980-28.02.1990 ,grupa nu este inscrisa in carnetul de munca,dar este mentionata la sfarsitul activitatii in aceasta unitate,
La dosarul de pensie am depus adeverinta de grupa(potrivit Ord 50/1990-pct 3 si 6,Ordin 333/1995-art 3,Hg 559/1990-art 2 si Ordin 969/1980-pct 3),decizia unitatii privind acordarea grupei a doua de munca(din 01,08,1994) si tabelul nominal incepand cu anul 1973.
Casa de pensii Arges a respins cererea de pensionare,nerecunoscand grupa a doua si solicitand buletine de determinare a noxelor(eu nu stiu pe ce perioada trebuiau facute,in ce constau,care era ciclicitatea lor si care le e termenul de arhivare)
OMV PETROM refuza sa elibereze copii de pe aceste documente,spunand ca nu le au si ca solicitarea oricaror documente care au stat la baza eliberarii adeverintei de grupa a doua,trebuie facuta de Casa de pensii Arges.
Eu nu stiu cum sa mai procedez mai departe,va rog sa ma ajutati.
De asemenea,daca unitatea,din 1992,conform legii,mi-a retinut si virat contributia diferentiata pentru grupa a doua,lucru care se facea cu avizarea ITM-ului ,de ce mai trebuie documente suplimentare?Banii aceia ii mai da statul inapoi?
Potrivit Legii 263/2010, in situația în care există suspiciuni cu privire la legalitatea încadrării activității în grupele I și/sau a II-a de muncă, angajatorii sau orice alți deținători legali de arhive sunt obligați să pună la dispoziția Casei Naționale de Pensii Publice și/sau a caselor teritoriale de pensii, după caz, la solicitarea acestora, documentele întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza cărora s-au eliberat adeverințele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I și/sau a II-a de muncă, în vederea verificării respectării legislației în domeniu.
Multumesc pentru raspuns.
Ce se intampla daca angajatorul sau detinatorul de arhive refuza,din diferite motive sa imi elibereze copii ale acestor documente,pentru a le depune la Casa de pensii?
Stiu ca au fost facute de catre ITM,in anul 1990,determinari de noxe,deoarece am in posesia,de la o alta persoana 2 buletine ,dar PETROM spune ca nu mai are nimic referitor la noxe,deoarece arhiva a fost plimbata si s-au pierdut in timp.
Ce se intampla daca angajatorul sau detinatorul de arhive refuza,din diferite motive sa imi elibereze copii ale acestor documente,pentru a le depune la Casa de pensii?
Puteti sesiza ITM-ul.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Multumesc!
Mai am o intrebare: ITM-ul ma poate ajuta doar daca documentele exista in arhiva si detinatorul refuza sa le elibereze ,din diverse motive.Cum pot sa imi demonstrez eu munca in grupa a 2-a,daca detinatorul arhivei nu mai are,la momentul actual, acele documente,desi determinarile s-au facut si acele documente au existat?De ce,din vina angajatorului,nu pot sa beneficiez de aceleasi drepturi la pensie ca si alti colegi?In conditiile date,cred ca angajatorul ar trebui sa demonstreze sau sa isi asume raspunderea,?