avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj tehnic?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj tehnic?

Pot beneficia de somaj tehnic (75%) in conditiile in care am depus dosarul de pensionare la limita de varsta la data de 28.10.2009? Precizez ca nu am primit decizia de pensionare, cartea de munca este inchisa si depusa la Casa de Pensii cu dosarul necesar pentru pensionare, iar firma unde lucrez in continuare intra in reducere de personal (lucrez in aceasta firma din 1994). Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:04, 21 Noiembrie 2009
Somajut tehnic asa cum era reglemetata inainte de 2003 nu mai exista.
In prezent, se foloseste impropriu aceasta denumire de somaj tehnic pentru "intrerupere temporara a activitatii unitatii angajatoare".
Adica: atunci cand, din motive independente de angajati, firma/unitatea nu poate sa la mai asigure plata sau conditii de munca - lipsa comenzi, lipsa bani - angajatii sunt platit, de catre firma, cu 75% (si unele reduceri la taxe si la impozite), pana la reluarea activitatii. Nu este un somaj acordat de stat, contractele de munca nu se inchid, iar paltile se fac din banii firmei.

In conditiile in care deja ati terminat relatia de munca, nu puteti intra in somaj tehnic.
Da, puteti beneficia de intreruperea temporara a activitatii (asa zisul somaj tehnic) pana la iesirea deciziei de pensionare.

In carnetul de munca depus la Casa de pensii banuiesc ca scrie : solicita iesirea la pensie , conform Legii nr.19/2000 ... numai in acest caz puteti beneficia de situatia suspendarii c.i.m. in baza art.52 alin.1 lit.d C.mun.
Daca este inscris incetat c.i.m., atunci nu beneficiati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj? daniela badescu daniela badescu Va rog, sa-mi raspundeti, daca pot beneficia de somaj in conditiile in care am depus dosarul de pensionare la limita de varsta la data de 28.10.2009. Precizez ... (vezi toată discuția)
Suspendarea activitatii Raluca Pamfil Raluca Pamfil Buna ziua. Am o problema si as vrea sa o rezolv legal si bine pt. toata lumea. Firma noastra se confrunta cu probleme financiare si fiind si in domeniul ... (vezi toată discuția)
Poate fi trimis inspector protectia muncii in 75%? emilia iuga emilia iuga In societatea unde lucrez sunt 500 de salariati impartiti in sase puncte de lucru. La acest numar de salariati sunt doua persoane cu pregatire in domeniul ... (vezi toată discuția)